Vádemelés

2024.07.08. 14:50

Csaknem háromszáz sértettet csapott be az interneten a dunaújvárosi férfi

Az Orosházi Járási Ügyészség 283 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége és 1 rendbeli bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves büntetett előéletű dunaújvárosi férfival szemben, aki internetes csalásokat követett el. Egy orosházi nőt is becsapott.

dr. Nagy Szilvia

A Békés Vármegyei Főügyészségen elmondták, a férfi 2021 áprilisában az egyik közismert internetes apróhirdetési oldalon és az egyik ismerőskereső portál apróhirdetési felületén különböző álnevekkel felhasználói fiókokat hozott létre. 

internetes csalás, hacker, átutalás
A férfi az átutalások után sem küldte el a megadott határidőig az árucikkeket, s a vételárakat nem fizette vissza, sőt, elérhetetlenné vált. Illusztráció: Shutterstock

Ezeken keresztül 2021 áprilisa és 2022 decembere között folyamatosan valótlan tartalmú hirdetéseket tett közzé, amelyekben építőjátékokat, diafilmeket, diavetítőket, horgászkellékeket és videójáték-konzolokat hirdetett eladásra. Azt a látszatot keltette, hogy a kínált termékek a tulajdonában és birtokában vannak, de már a hirdetések feladásakor sem állt szándékában a teljesítés, szándéka a sértettek tévedésbe ejtése révén a vételárak jogosulatlan megszerzése volt. A sértettek a megállapodást követően a terhelt által megadott, (saját, illetőleg édesanyja, édesapja nevén vezetett) általa használt bankszámlákra utalták a vételárakat. A férfi azonban az átutalások után sem küldte el a megadott határidőig az árucikkeket, s a vételárakat nem fizette vissza, sőt, elérhetetlenné vált. Összesen 284 sértettet csapott be a férfi országszerte – köztük egy orosházi nőt is – jellemzően 2 ezer és 52 ezer forintig terjedő kárt okozva. A terhelt más sértettek által utalt pénzből 29 sértett kárát megtérítette, de a többi sértett kára megtérítetlenül fennáll.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére okozott kár megtérítésére, azon sértettek részére okozott kár erejéig pedig, akik nem jelentettek be polgári jogi igényt, azaz nem kérték káruk megtérítését, rendeljen el vagyonelkobzást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában