Hamis vád

2024.06.23. 06:56

Testvére adatait diktálta be a rendőröknek

Szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő, jelenleg is más ügyben kiszabott jogerős börtönbüntetését töltő 29 éves dobozi férfival szemben, aki egy rendőri igazoltatás során a testvére adatait diktálta be.

Papp Gábor

A férfi tavaly július 25-én Békésen a Csabai utcában közúti ellenőrzés során állították meg a rendőrök. Megállapították, hogy a járművet hivatalból kivonták a forgalomból, így érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés szabálysértése miatt rendőri intézkedés történt. Az intézkedés során a férfi nem a saját, hanem a testvére nevét és személyi adatait közölte a vele szemben intézkedő rendőrökkel, ily módon hamisan vádolta testvérét a szabálysértés elkövetésével.

eljárás, más adataival való visszaélés, rendőrség
Közúti ellenőrzés során állították meg az autóst. Forrás: shutterstock

 A Békési Rendőrkapitányság Rendészeti Osztálya az intézkedés eredményeként érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel közlekedés szabálysértése elkövetése miatt feljelentést készített, melyben a szabálysértés elkövetőjeként a férfi testvérét tüntették fek, ezáltal a férfi közreműködött abban, hogy a hatóság valótlan tényt rögzítsen a közokiratban.

A járási ügyészség a férfi beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, és határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában