Békéscsaba

2024.05.25. 12:08

Többször riasztották, főleg a viharok miatt a hivatásos tűzoltókat

Többször riasztották tavaly a békéscsabai hivatásos tűzoltókat, mint két éve. Miközben a tűzesetek száma csökkent, a műszaki mentések esetében több volt a tűzoltók munkája, ami a rendkívüli időjárásnak, a viharoknak tudható be. A szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél több otthonban helyezzenek üzembe szén-monoxid- és füstérzékelőket, amelyek baj esetében időben jeleznek.

Licska Balázs

A tűzoltók munkája is napirendre került a legutóbbi békéscsabai városi közgyűlés előtt. Viczián György tűzoltó alezredes, a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka elmondta, amíg 2022-ben 867, addig tavaly 988 jelzést kaptak a parancsnokság működési területéről, amelyhez Békéscsabán kívül további 14 település tartozik. A tűzesetek száma 90-nel csökkent, közben a műszaki mentéseké 211-gyel emelkedett.

többször, tűzoltók, riasztották
Többször riasztották a békéscsabai hivatásos tűzoltókat 2323-ban, mint 2022-ben. Illusztráció: Shutterstock

Nyáron több a kinti, télen a benti tűz

Tavasszal és nyáron több a szabadtéri tűz, a téli hónapokban pedig a lakástüzek száma magasabb. Tavaly a műszaki mentések száma nyáron ugrott meg igazán, ebben az időszakban főleg a rendkívüli időjárás, vagyis az erős szél, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozott gondot. Jellemzően épületekre, vezetékekre, úttestre, járművekre dőlt fák vagy letört ágak adtak feladatot a beavatkozóknak, illetve épületek rongálódtak meg.

Mi a helyzet Békéscsabán?

Békéscsabán belül is jelentősen nőtt a riasztások száma, 2022-ben 509, 2023-ban pedig 607 jelzés érkezett. Az elmúlt tíz évben csak 2019-ben volt ennél több káreset – jegyezte meg Viczián György tűzoltó alezredes. A tűzesetek száma szinte nem változott: tűz következtében egy ember vesztette életét, tíz sérült meg, illetve egy esetben indult tűzvizsgálati hatósági eljárás. Tehát a műszaki mentések száma ugrott meg, összefüggésben a viharokkal.

IGY_9121
Viczián György tűzoltó alezredes, Békéscsaba tűzoltóparancsnoka számolt be a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén.  Fotó: Imre György / Forrás: MW-archív

Baj esetén jelez a szén-monoxid-érzékelő

Békéscsaba tűzoltóparancsnoka elmondta, hogy szén-monoxid-mérgezés miatt tavaly 27 alkalommal vonultak a városban, tízzel többször, mint két éve. Ez az egyik oldalról rossz, a másikról pedig jó, hiszen eredményes az a megelőző tevékenység, amellyel a szén-monoxid-érzékelők fontosságára igyekeznek felhívni a figyelmet. Egyre több háztartásban van ilyen készülék, és ezek jeleznek baj esetén. Szarvas Péter polgármester ehhez hozzátette: az önkormányzat támogatást is nyújt azoknak, főleg időseknek, akik ilyen berendezéseket vásárolnak és szerelnek be otthonukban.

Új MAN típusú gépjárműfecskendőt használhatnak a csabai tűzoltók

Viczián György tűzoltó alezredes jelezte, hogy a megelőzésre a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek. A békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokságon megfelelőek a személyi és tárgyi feltételek. Három gépjárműfecskendővel rendelkeznek, továbbá három különleges szer is rendelkezésre áll. Tavaly év végén egy modern eszközökkel felszerelt tűzoltóautó állt készenlétbe.

A városi közgyűlés ülésén Opauszki Zoltán tanácsnok hangsúlyozta, a város hivatásos tűzoltói felkészültek, megfelelő gyorsasággal és hatékonysággal reagálnak; míg dr. Juhász István tanácsnok azt emelte ki, hogy a tűzesetek száma csökken, a műszak mentéseké pedig emelkedik.

 

 Bejelentések száma a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területéről

Bejelentések száma Békéscsabáról

2022 

867

509

2023 

867

607

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában