Saját számlájára utalt

2024.04.23. 06:35

Kétmilliót sikkasztott az eleki könyvelő, felfüggesztett börtönt kértek rá

Nagyobb értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, egy rendbeli sikkasztás bűntette, valamint két rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 47 éves, büntetlen előéletű, eleki nővel szemben, aki könyvelőként sikkasztotta el a rábízott vállalkozások pénzét.

Nyemcsok László

A vádirat szerint a nő 2021 júliusában kötött munkaszerződést egy martfűi székhelyű, cipőgyártással foglalkozó társasággal főkönyvelői feladatok ellátására, munkavégzésének helye a cég békéscsabai telephelye volt.

sikkasztás,könyvelő,elek
Saját számlájára utalt az eleki könyvelő
Forrás: Shutterstock

Valós gazdasági esemény látszatát keltette

A nő a munkaköri leírása alapján a zrt. cégcsoportjához tartozó további magyarországi cégek, leányvállalatok esetében is jogosult volt a főkönyvelői feladatok cégcsoport szintű elvégzésére. Feladatai közé tartozott a társaságok folyószámláinak egyeztetése, a kintlévőségek kezelése. Feladatköréhez kapcsolódóan banki utalásokat is kezdeményezhetett, így rendelkezési jogosultsággal bírt a társasághoz tartozó leányvállalatok bankszámlái felett.

A nő – visszaélve a főkönyvelői munkakörével és a sértett gazdasági társaságok számlái feletti pénzkezelési jogosultságával – 2022 augusztusa és decembere között rendszeres haszonszerzésre törekedve, valós gazdasági esemény látszatát keltve, jogosulatlanul készpénzátutalásokat kezdeményezett a sértett cégek számláiról a saját bankszámlájára.

Az adóhivatal nevét is felhasználta

Az egyik leányvállalat esetében a banki utaláskor a kedvezményezett nevének megjelölésekor a gazdasági társasággal valós üzleti kapcsolatban álló személy vagy cég nevét adta meg valótlanul, azonban a kedvezményezett számlaszámként a saját folyószámláját jelölte meg. Ily módon 12 alkalommal összesen több mint kétmillió utalt át a cég számlájáról a sajátjára. Egy másik leányvállalat esetében pedig úgy indított utalást 52 ezer forintról a saját számlájára, hogy kedvezményezettként valótlanul a „NAV társasági adó és elszámolási számla” elnevezést adta meg.

A terhelt a fiktív ügyletek révén a rábízott pénzösszegeket jogtalanul eltulajdonította, azt a saját megélhetésére fordította. Miután a zrt. felfedte a terhelt cselekményeit, 2023 decemberében megszüntette a munkaviszonyát és feljelentést tett ellene.

Az ügyészség felfüggesztett börtönt indítványozott

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a nőt tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján hozott büntetővégzésében halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje. Rendelje el pártfogó felügyeletét, és a sértettek által bejelentett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, azoknak adjon helyt, azaz kötelezze a terheltet a sértettek részére okozott kár megtérítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában