Szabálytalanság

2024.03.07. 15:39

Döbbenetes csabai videó: hajszál híján elgázolták a gyalogost

A gyalogos már a zebrán volt, amikor az autó elhajtott előtte. A szabálytalanságot egy rendőrautó kamerája rögzítette.

Nyemcsok László

Nem adott elsőbbséget egy autós egy gyalogosnak szerdán Békéscsabán, az Andrássy úton. A gyalogos már a zebrán volt, amikor az autó elhajtott előtte. A szabálytalanságot felvette egy rendőrautó kamerája, a rendőrök intézkedtek.

döbbenetes, zebra, rendőrség, elgázol, gyalogos
Az Andrássy út egyik zebrájánál történt a döbbenetes eset. Forrás: Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az eset kapcsán elmondta, milyen szabályok vonatkoznak autósokra és gyalogosokra, ha zebrához érnek. 

Íme, a szabályok:

A KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak.

Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik.

Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbségük van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni.

A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel – amennyiben szükséges –, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni, és csak akkor szabad továbbmenni, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát.

A gyalogosoknak is figyelniük kell. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre, és kötelesek a legrövidebb úton átmenni.

Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják vagy megtévesztik a járművezetőket.

Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy nem fogják zavarni a járműforgalmat.

Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy nem tudnak átmenni előtte anélkül, hogy megzavarnák a járművezetőt. És csak a legrövidebb úton mehetnek át az úton, tehát keresztben nem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában