Csak józanul

2024.03.19. 13:46

Itt és ekkor lehet kipróbálni a részegszemüveget

Kockázatos és balesetveszélyes ittasan vezetni – ezt remekül érzékelteti a részegszemüveg, amelyet húsvét előtt Békés vármegyében 12 helyen lehet felpróbálni – ismertették a rendőrségen.

Licska Balázs

Ezeken a helyszíneken és ezekben az időpontokban lehet kipróbálni a részegszemüveget. Fotó: police.hu

A Békés Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság a városi rendőrkapitányságokkal március 22. és 29. között a vármegye 12 településén – Mezőkovácsházától Sarkadon és Békéscsabán át Szarvasig – tart figyelemfelhívó akciót. A program lényege, hogy bárki kipróbálhatja az úgynevezett részegszemüveget, amely megmutatja, hogy mit lát a környezetéből az ittas ember. Az érdeklődők gyalog, illetve biztonságos körülmények között kerékpárral is megtapasztalhatják, hogyan közlekednének, ha előtte alkoholt fogyasztanának.

A rendőrség rendszeresen felhívja a figyelmet a szabálytalan közlekedés, így az ittas vezetés veszélyeire is. Az alkohol megváltoztatja az érzékelési képességeket, az ittas ember torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem tudja jól megbecsülni a körülötte lévő dolgok, épületek távolságát, a közeledő járművek sebességét, ráadásul veszélyhelyzetekben sem olyan gyorsan és úgy cselekszik, mint józanul. 

A másnaposság is veszélyes. Ilyenkor a fáradtság gyakran rossz közérzettel párosul, ez egyrészt elvonja a figyelmet a vezetésről, másrészt a reflexek is tompulnak, kiszámíthatatlanná válnak a sofőr reakciói.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában