Vádemelés

2024.03.02. 11:06

A nő fürdőszobája helyett magára költötte a pénzt a csabai férfi

Nyemcsok László

Kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 49 éves, büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen, aki a megrendelőjétől építőanyagokra átvett 400 ezer forintot a saját céljaira költötte.

A férfit a Békéscsabai Járásbíróság korábban, a 2022. június 21-én jogerőre emelkedett büntetővégzésével kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 2 év börtönre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. Ez az ítélet azonban nem bírt kellő visszatartó erővel, mert a büntetővégzés jogerőre emelkedése után nem sokkal a férfi újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követett el.

A vádirat szerint 2022 szeptemberében abban állapodott meg egy békéscsabai nővel – a későbbi sértettel –, hogy az annak tulajdonában álló lakótelepi tömblakásának fürdőszobáját felújítja. A sértett a megállapodásuknak megfelelően még abban a hónapban négy részletben átadott a férfinak összesen 504 ezer forintot bojler, vécécsésze és -öblítő, csempe és járólap, valamint a vízvezeték-szereléshez szükséges anyagok és ragasztók megvásárlására.

A férfi az átvett pénzből egy villanybojlert vásárolt százezer forint értékben, amit át is adott a sértett részére, a többi anyagot azonban nem vette meg, és a pénzzel sem számolt el a sértett felé, a vállalt munkát el pedig sem kezdte. Ily módon a férfi a vállalkozási szerződés alapján neki anyagköltségre átadott 404 ezer forintot jogtalanul eltulajdonította.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet beismerése esetén is végrehajtandó fogházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértett részére okozott kár megtérítésére. Tekintettel arra, hogy a férfi a bűncselekményeket a korábban vele szemben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, a járási ügyészség indítványt tett 2 év időtartamú felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtására is.

végrehajtás- vádemelés-férfi-Békéscsaba
Az átvett pénzt a saját céljaira költötte.
Fotó: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában