Ügyészségi hírek

2024.02.06. 09:53

Háromezer méter hosszú rézkábelt téptek ki a falból Kertészszigeten

Társtettesként, folytatólagosan nagyobb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség egy 71 éves büntetett előéletű nyíradonyi illetőségű, de hajdúbagosi tartózkodási helyű férfi, a fia, egy 51 éves büntetlen előéletű derecskei férfi, valamint egy 59 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő hajdúsámsoni férfi ellen, akik egy elhagyatott telephelyről tulajdonították el az értékeket.

Papp Gábor

Negyvenhét ventilátort, kerítéselemeket, kiskapukat is lopott a triumvirátus

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

A két idősebb férfi szerzett tudomást a cselekményt megelőzően arról, hogy egy mezőgazdasággal foglalkozó, budapesti székhelyű, de Békés vármegyében több telephellyel is rendelkező cég felszámolás alá került, s az interneten utána jártak, hogy a cég hol rendelkezik épületetekkel, ingatlanokkal, melyek átmenetileg használaton kívüliek, elhagyatottak. Miután felderítették a körülményeket, elhatározták, hogy a Kertészsziget-Görbeszigeten található telephelyről értékesíthető fém tárgyakat hoznak el. A terheltek – az idősebb férfi fiát is beavatva – tavaly március 3-a és március 22-e között 3-4 alkalommal szállításra alkalmas járművekkel jelentek meg a cég görbeszigeti telephelyén. 

Az ingatlan területére úgy jutottak be, hogy a sarokpántról leemelték a zárt nagykaput. Az ott található gazdasági épületekből kiszereltek, kibontottak egy házi vízművet, 47 fali szellőző ventilátort, különféle méretű kerítéselemeket és kiskapukat, illetőleg a falakból kitéptek 3000 méter hosszúságú réz kábelt összesen több mint 2 millió 100 ezer forint értékben, majd azokat jogtalan eltulajdonítás szándékával az általuk vezetett gépkocsikkal elszállították. A férfiak a lopott fém tárgyakat leadták egy hulladékfelvásárló telepen, ahol azokért közel egymillió forint kaptak. Az 51 éves férfi 80 ezer forintot kapott az értékesítésből kapott pénzből, valamint megtartotta a házi vízművet, melyet a nyomozó hatóság tőle lefoglalt. A fennmaradó összegen a két idősebbik férfi osztozott.

A járási ügyészség a férfiak beismerés esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a két büntetett előéletű férfit beismerésük esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg tiltsa el őket a közúti járművezetéstől is, mivel a bűncselekmény elkövetéséhez járművet használtak. A büntetlen előéletű férfi esetében a járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Ezen felül a cég részére okozott kárt is meg kell majd téríteniük a járási ügyészség indítványa szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában