Trükkös áru

2024.02.29. 12:36

Közel 4500 pár hamis cipő egy kamionban Gyulánál

Csaknem 4500 pár hamis cipőt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy rutinellenőrzés során Gyulánál. Az elkövetők 65 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosnak. Iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indítottak eljárást.

Nyemcsok László

A pénzügyőrök egy olyan, Szlovákiába tartó görög kamiont tereltek ki ellenőrzésre Gyulánál az útról, amely az okmányok szerint cipőket szállított. Az autó rakterének átvizsgálásakor észrevették a pénzügyőrök, hogy a felirat és márkajelzés nélküli lábbelikből épített „barikád” közepébe Nike-védjegyes cipőket rejtettek el.

cipő,hamisítvány,NAV
A cipők mindegyike gyenge minőségű hamisítvány volt
Fotó: NAV

A cipőkön található védjegyet megpróbálták manipulálni, mégpedig egy mintakiegészítéssel. A járőröket azonban nem sikerült megtéveszteni a trükkökkel. A plusz kiegészítő dacára az áruk megbuktak az ellenőrzésen. A trükkös termékeket a védjegy tulajdonosának jogosulti képviselője is szemügyre vette, aki megállapította, hogy a cipők mindegyike gyenge minőségű hamisítvány, ezeket engedély nélkül hozták forgalomba.

A NAV-nál közölték, kiemelt feladatuk, hogy kiszűrjék a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségügyi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek. A hamis ruházati termékek vagy lábbelik esetében előfordul, hogy olyan vegyi anyagok kerülnek az emberi szervezettel kapcsolatba, amelyek akár az egészségre is ártalmasak lehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában