Olvasói jelzés

2024.01.03. 14:05

Autókat törtek fel, majd össze Gyomaendrődön

Beszámolók szerint mintegy tíz autót törtek fel Gyomaendrődön szilveszter éjjel, amik közül néhányat el is vittek és kárt okoztak bennük. A helyiek kedélyét jelentősen felborzolták az események. A rendőrség elfogta a gyanúsítottakat, egy 16 és egy 17 éves fiút. Beszámolójuk szerint csupán kocsikázni akartak.

Vásári Erzsébet

Forrás: police.hu

Olvasói jelzés érkezett szerkesztőségünkbe, miszerint szilveszter éjjel autókat törtek fel és loptak el Gyomaendrődön. Váradi Gusztáv beszámolója szerint az ő Volkswagen típusú autója is áldozatul esett, és az övével együtt mintegy 10 járművet törtek fel összesen a városban. Néhányból csupán értékeket vittek el, de párat magukkal is vittek az elkövetők. Váradi Gusztáv Volkswagenjét elmondása alapján gazdasági totálkárosra törték össze. Hozzátette, tudomásuk szerint két elkövető volt.

A helyiek kedélyeit igencsak felborzolták a szilveszter éjszakai események, az autólopásokról több városi fórumon is szó esett. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy már a saját udvarukban sem érzi biztonságban járművét a történtek miatt. Más arra biztatta a lakosságot, hogy nézzen körül mindenki a portáján, mert a tolvajok több mindent is elloptak, például szerszámokat, kisgépeket, pénzt, transzmittert, valamint magnókat és autókulcsokat is. Szintén egy gyomaendrődi lakos elárulta, hogy hozzájuk is bejutottak, de nem tudták kivinni az autójukat, mert a dupla kapun erős lánc és lakat van. A kiskapuban viszont benne volt a kulcs, azt kinyitották és egy második kiskaput is tárva nyitva hagytak, ami be volt reteszelve. Hozzátette: tőlük végül szerencsére nem vittek el semmit.

Helyi információk szerint az autókkal kapcsolatos esetek az endrődi városrészen történtek, a Sugár út környékén.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatójából kiderült, hogy több járművet is elloptak 2023. december 31-én és 2024. január 1-jén éjszaka, Gyomaendrődön. A bűncselekményeket egy 16 és egy 17 éves fiú követte el, akik a rendőrségen elmondták, hogy csak kocsikázni szerettek volna. Szilveszter éjszakáján jött először a gondolat, hogy szétnéznek a városban, hátha találnak olyan autót, amiben benne hagyták a kulcsot. Nem kellett sokáig keresniük, az egyik kapubejáróban volt is ilyen. Felváltva vezettek egészen addig, míg egyikük bele nem tolatott egy árokba. Kiszálltak, hátrahagyták a kocsit, és elindultak egy másikat keresni. Rövid időn belül találtak is egyet, amivel közel egy órát furikáztak. Másnap este hasonló programot terveztek. Az első autóban, amit nyitva találtak, benne maradt a kulcs, de nem indult. Egy másik nyitva volt ugyan, de a kulcsot nem találták, így az utastérből magukhoz vettek egy adaptert és egy transzmittert, majd találtak egy pénztárcát is több tízezer forinttal, amit szintén eltettek. 

Nem sokkal távolabb már egy olyan autót találtak, amiben kulcs is volt, így azzal el tudtak indulni. Elmondásuk szerint ismét felváltva vezettek egészen addig, míg egyikük rá nem hajtott egy kőre, amitől a kocsi defektet kapott. Ezt is otthagyták, de előtte még a hátsó ülésen talált akkumulátoros csavarthúzót magukhoz vették. Egy kapubejáróban újabb nyitott járművet találtak, ezzel is elindultak, de rövid idő múlva egy árokban kötöttek ki. A két fiú ezután visszament oda, ahol az utóbbit találták, mert emlékeztek rá, hogy állt ott másik nyitott autó is. Miután ezzel is kikocsikázták magukat, mindketten hazamentek. Azonban csak néhány órát töltöttek otthon, mert a rendőrök kopogtattak náluk.

Még csak jogosítványuk sem volt

A Szarvasi Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett miatt indított eljárást a fiatalok ellen, amiatt pedig külön felelniük kell, mert az éjszakai kocsikázásnak úgy indultak neki, hogy egyiküknek sem volt soha jogosítványa.

Hangsúlyozták: az elmúlt időszakban többször érkezett bejelentés a rendőrségre ellopott autókkal kapcsolatban. Ezen esetek mindegyikére igaz, hogy az elkövetők nem értékesíteni akarták a kocsikat, csak használni azokat egy ideig. Minden alkalommal olyan járműveket vittek el, amelyeket nyitva hagytak, és az indítókulcs is az autóban maradt.

A rendőrség a fentiek okán ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy lezáratlan járművet soha ne hagyjanak őrizetlenül, még a saját lakóházuk előtt sem. Az indítókulcsot pedig mindig vigyék magukkal még akkor is, ha az udvaron áll a kocsi, vagy csak rövid időre mennek el mellőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában