Békés vármegye

2023.12.25. 19:47

Tavaly több mint ötven riasztást kaptak térségünk tűzoltói szén-monoxid miatt

Hárman lettek rosszul november 23-án reggel egy békéscsabai, Botyánszki Pálné utcai családi házban. A helyi hivatásos tűzoltók a ház lakóit kimenekítették az épületből, majd mérésekkel igazolták a mérgező szén-monoxid jelenlétét a levegőben. A mentők két felnőttet és egy gyermeket enyhe mérgezéssel szállítottak kórházba, a bajt egy hibásan működő konvektor okozta. További esetek is történtek azóta, nem árt az óvatosság!

dr. Nagy Szilvia

Szén-monoxid-érzékelőket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, a javasolt típusok listája a katasztrófavédelem honlapján megtalálható

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

December 11-én egy gyermek lett rosszul egy csorvási, Március 15. utcai családi házban. A szülők szén-monoxid-mérgezésre gyanakodtak, ezért mindenki elhagyta a házat és értesítették a mentőszolgálatot, valamint a tűzoltókat. A helyi önkormányzati és az orosházi hivatásos tűzoltók ellenőrző mérései ekkor is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, a gázszolgáltató szakembere pedig megállapította, hogy egy hibásan bekötött gázüzemű készülék okozta a tüneteket. 

– A tavalyi évben Békés vármegyében 52 szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat, ebből 14-nél szenvedtek valóban kisebb-nagyobb mérgezést az érintettek. Többségüknek szerencséje volt, nem szorultak orvosi beavatkozásra, és halálos kimenetelű mérgezés sem történt 2022-ben. Idén január 1. és december 5. között is már több mint 50 alkalommal kaptunk jelzést szén-monoxidhoz köthető rosszullétről, illetve érzékelő sípolásáról. A helyszínen tartózkodók 18 esetben szenvedtek kisebb-nagyobb mérgezést, de sajnálatos módon két halálos kimenetelű háztartási baleset is volt – összegezte Várszegi György tűzoltó főhadnagy. A vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette, az esetek 99%-ban egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő már egészen kicsi koncentrációnál jelez a környezetének. Téves riasztás jellemzően csak a nagyon régi, lemerült, illetve nem ellenőrzött készüléktől származhat. 

– Leginkább azok a nyílt égésterű vízmelegítők jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba levegőjét használják az égéshez, és amelyek környezetében nem megoldott a levegő-utánpótlás. Egy ilyen vízmelegítő rövid idő alatt elhasználja egy kis lakóhelyiség vagy fürdőszoba levegőjét. Ezekben, ha nem elégséges a szellőzés, hosszabb időt eltöltve az életünkkel játszunk. A tragédiák azonban elkerülhetők. Egyrészt a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást: nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni, illetve kerülni kell a tüzelő- és az elszívóberendezés egyidejű használatát is. A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. A megfelelő minőségű érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Fontos tudni, hogy az eszköz a gyártó által megadott időtartamig mér megbízhatóan, utána szükséges a cseréje. Szén-monoxid-érzékelőket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, a javasolt típusok listája a katasztrófavédelem honlapján megtalálható – részletezte Várszegi György.

Mit kell tenni, ha mérgezés tüneteit észleljük?

Várszegi György tűzoltó főhadnagy elmondta, a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz. Gátolja a vér oxigénellátását, így rosszullétet, szédülést, fejfájást, hányingert, fáradtságot, eszméletvesztést okoz. A szóvivő hangsúlyozta, ha a tüneteket észleljük magunkon, vagy a környezetünkben másokon, azonnal ablakot kell nyitni, el kell hagyni a helyiséget, majd hívni kell a 112-es segélyhívószámot. A tűzoltóság szakemberei az épületben ellenőrző méréseket végeznek, miközben a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálják az érintetteket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában