Egyeztetés

2023.12.07. 09:45

Sokan válnak internetes csalás áldozatává: egy asztalhoz ültek a rendőrség és a bankok képviselői Békéscsabán

Sokan válnak internetes csalás áldozatává. Amikor valakinek a bankszámlájáról pénz tűnik el, gyorsan kell intézkedni. Békéscsabán a rendőrség és a bankok képviselői egyeztettek azért, hogy szükség esetén minél hatékonyabban tudjanak segíteni az ügyfeleknek.

Papp Gábor

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságon a napokban a bűncselekmények megelőzését és felderítését célzó „Mátrix” projekt keretében munkamegbeszélést tartottak.

Fotó: police.hu

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett az online térben elkövetett bűncselekmények száma. A bűnözőkkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében idén október 1-jén a rendőrségen belül országos kibernyomozói szervezet alakult. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságon is működik olyan csoport, amelyben a szakemberek az internetes csalás áldozatává vált emberek ügyeivel foglalkoznak.

Elterjedtek a banki csalások, sokakat károsítanak meg úgy illetéktelenek, hogy megszerzik az adataikat, titkos kódjaikat, illetve távoli elérést segítő programok telepítésére kérnek bankszámlával rendelkező ügyfeleket, majd belépnek a bankok internetes felületeire és a számláról elutalják a pénzt. A számlatulajdonos gyakran csak azt veszi észre, hogy másodpercek alatt az összes pénze eltűnt. Ilyenkor a bankhoz és a rendőrséghez fordul, és nagyon gyors intézkedésre van szükség ahhoz, hogy a folyamatba be lehessen avatkozni, legyen esély arra, hogy a károsult visszakapja a pénzét. Ezért lényeges, hogy a rendőrök és a pénzintézetek dolgozói jól működjenek együtt, rendszeresen egyeztessék tapasztalataikat, az ügyek tanulságait.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságon a napokban a bűncselekmények megelőzését és felderítését célzó „Mátrix” projekt keretében munkamegbeszélést tartottak a vármegyében működő pénzintézetek vezetői és biztonsági szakemberei, illetve az ilyen ügyekben nyomozó rendőrök. A tanácskozáson Vörös Ferenc ezredes, vármegyei rendőrfőkapitány és dr. Kis Péter ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes üdvözölte a jelenlévőket. Hangsúlyozták: örülnek annak, hogy a vármegyében működő bankok vezetői nyitottak voltak a rendőrség kezdeményezésére és így személyesen nyílt lehetőség arra, hogy átbeszéljék a munkafolyamatokat, hatékonyabbá tegyék az együttműködést. Hrabovszki Zoltán alezredes, a főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője köszöntetet mondott azért, hogy a bankok munkatársai igyekeznek segíteni a nyomozásokat, illetve az ügyfelek pénzének visszaszerzését. Ezután ismertette azokat a legújabb csalási módszereket, amelyekkel a nyomozói munkájuk során gyakran találkoztak. Emellett kiemelte, hogy továbbra is kiemelt feladat a bankszámla-tulajdonosok, internetezők tájékoztatása, a bűncselekmények megelőzése. 

Az értekezleten Deák Sándor őrnagy, a főkapitányság bűnmegelőzési kiemelt főelőadója beszélt arról, hogyan próbálják megszólítani azokat, akik az internet segítségével intézik a pénzügyeiket, illetve vásárlásaikat. Kiemelte a széles körű együttműködéssel működtetett Kiberpajzs oldalt, amelyen mindig vannak aktuális információk, így mindenkinek tanácsos időnként elolvasni az azon megjelent tájékoztatókat.

A tanácskozást a rendőrség és a banki szakemberek is eredményesnek, hasznosnak értékelték. Úgy vélik, hogy az információk megosztása és a tapasztalatcsere mindkét fél számára fontos azért, hogy hatékonyan tudjanak fellépni a bűncselekmények megakadályozása, vagy felderítése érdekében. A jelenlévők megegyeztek abban, hogy a jövőben rendszeresen egyeztetnek majd hasonló keretek között, illetve bővítik a kapcsolattartási lehetőségek is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában