Internetes átverések

2023.12.06. 11:45

Milliókat csaltak ki Békés vármegyeiektől: ne dőljünk be a mesés örökségnek

Újabb két Békés vármegyei károsultja van az örökséggel kecsegtető internetes csalásoknak. Egy férfivel azt hitették el, hogy Törökországban elhunyt egy rokona, aki jelentős összeget hagyott rá. Egy nő pedig az interneten olaszként bemutatkozó nő kérésére utalt el ügyvédi költségre 3 ezer eurót, mert azt írták neki, hogy ha ezt a díjat kifizeti, megkapja a 184 ezer eurós örökségét.

Papp Gábor

Fotó: MW-illusztráció

Figyelmeztetést adtak ki a hatóságok a KiberPajzs internetes oldalon, az úgynevezett „nigériai csalásokról” szóló tájékoztatóban. Ezzel a csalási formával Békés vármegyében is többeket sikerült megtéveszteni. Az áldozatok olyan levelet kapnak, amelyben valaki azt állítja, hogy külföldön elhunyt egy távoli rokona, és jelentős összeget hagyott rá. A napokban, december 5-én egy férfi arról tett bejelentést, hogy októberben Messengeren üzenetet kapott egy magát török banki alkalmazottnak kiadó embertől. Azt írta neki, hogy Törökországban elhunyt a nagybátyja és 9, 5 millió dollárt örökölt tőle. Az örökség továbbítását egy török ügyvéd intézi, amiért fizetni kell. A férfi három alkalommal több, mint 5 millió forintnak megfelelő dollárt utalt el ügyintézési díjra. 

Egy nő pedig novemberben utalt el kétszer 1500 eurót, mert az interneten megismert valakit, aki olasz nőként mutatkozott be és 184 ezer eurós örökséget ígért neki. A pénzt az idegen szintén ügyvédi költségre kérte.

Olyan is előfordul, hogy nem halálesetről, örökségről írnak, hanem azt akarják elhitetni a címzettel, hogy nagy vagyonhoz jutottak, amit meg akarnak osztani vele, de csak akkor teszik meg ezt, ha a címzett segít nekik abban, hogy ezt a vagyon megszerezzék, hozzáférjenek.

Ügyintézési díjat, illetéket és egyéb költségeket emlegetnek, ilyen ürüggyel kérik a levél címzettjét, hogy utaljon nekik pénzt, aztán elérhetetlenné válnak, hiszen a nagy vagyon, amelynek a megosztásáról írtak, nem is létezik. Közösségimédia-oldalakon, online társkereső portálokon terjed a nigériai csalásnak az a változata, amelynél az elkövető romantikus kapcsolatot alakít ki leendő áldozatával, mielőtt valamilyen megható történettel pénzt kér tőle. Például drága ajándékot szeretne küldeni, pénzt akar utalni a frissen megismert szerelmének, de a szállítási költséget, a banki utalás díját előre utalja át a címzett. A megtévesztő történetet valódinak látszó, de hamis közösségimédia-profillal és eredetinek tűnő, de szintén hamis iratokkal igyekeznek alátámasztani. Annak érdekében, hogy a történet hihetőbb legyen, előfordulhat, hogy a csalók nemzetközi átutalást indítanak, amit aztán visszavonnak, ezzel azt próbálják elhitetni, hogy az összeg, amit ígérnek, valóban rendelkezésre áll, létezik, csak a levélben említett adminisztratív nehézség áll a kifizetés útjában. Valamilyen díjat kell fizetni azért, hogy az akadály elháruljon. Tehát a címzettet arra kérik, hogy segítsen kifizetni a díjat, hogy utána megkaphassa a nagy összeget. Busás jutalmat ígérnek, amit azonban a károsultak végül nem kapnak meg, de a befizetett összeget is elveszítik. 

Az is egy bevett forma, hogy a vagyon kimenekítéséhez a címzettnek meg kell adnia a bankszámlaadatait, aminek az eredménye természetesen nem az, hogy pénzösszeg érkezik rá, ellenkezőleg: az elkövetők immár hozzáférnek a bankszámlához, így akár le is nullázhatják azt.

Mit tegyen, hogy megelőzze a bajt?

Semmilyen körülmények között ne adjon meg bizalmas információkat, banki adatokat vagy azonosítókat e-mailben érkező felkérésre!
Ne utaljon, küldjön pénzt levélben kapott felszólításra!
Kéretlen levél esetén figyelje a nyelvezetet: a nigériai levelekre jellemző a pongyola megfogalmazás, a számtalan nyelvtani és stilisztikai hiba. Ám sok esetben épp ez támasztja alá a történetet: a „tört magyarság”, a megtévesztő történetben szereplő külföldi levélíró kísérlete, hogy magyarul próbáljon meg segítséget kérni. Ha ilyen levelet kap, legyen megfontolt és gyanakvó! Ne legyen hiszékeny: ne higgyen e-mailben érkező, már-már romantikus történeteknek! Nem reális, hogy ismeretlenek a könnyű meggazdagodás lehetőségét ajánlják fel másoknak, nagy vagyont osztanak meg idegenekkel. Ha ilyen tartalmú levelet kap, gyanakodjon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában