Mezőberény

2023.12.10. 15:42

Álprofilt használva csalt ki pénzt

Kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás három rendbeli bűntette, 83 rendbeli csalás, valamint személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 23 éves, büntetett előéletű, tiszaluci férfi ellen, aki internetes csalásokat követett el, és országszerte 86 sértettet, köztük egy mezőberényi férfit is megkárosított.

dr. Nagy Szilvia

Forrás: Shutterstock

A Békés Vármegyei Főügyészségen elmondták, hogy a terhelt még 2022. év elején egy valós, létező férfi adatainak felhasználásával hamis profilt hozott létre az egyik ismerőskereső közösségi portálon. Az oldal apróhirdetési felületén olyan termékeket hirdetett meg, amelyekkel nem is rendelkezett, a hirdetésre jelentkező sértettek által kifizetett vételár révén pedig jogtalan haszonra tett szert. A férfi jellemzően motorkerékpárhoz való motorblokkot, gyújtáskapcsolót, váltót, illetőleg más alkatrészeket, játékkonzolt, motoros láncfűrészt, fúrógépet, ütvefúró vésőgépet, csavarbehajtót és egyéb kéziszerszámokat "adott el", a sértetteknek jórészt 50 ezer forintot el nem érő kárt okozott. Kivételt képez egy debreceni férfi, aki játékkonzolra és tartozékaira 98 ezer forintot utalt át neki; egy gyöngyöstarjáni férfi, aki több mint 71 ezer forintot utalt előre egy gyújtáskapcsolóért, valamint egy letenyei férfi, aki szintén játékkonzolt szeretett volna vásárolni, ezért 55 ezret tett a terhelt bankszámlájára.

A főügyészségen elmondták, a terhelt egy valós személy, egy gödöllői férfi nevét és képeit használta fel annak engedélye és tudomása nélkül. A terhelt a cselekményével a férfinak jelentős érdeksérelmet okozott, hiszen a bűncselekmények sértettjei több alkalommal felkeresték őt, valamint családtagjait, számon kérve a nevében elkövetett csalásokat.

A járási ügyészség a beismerés esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyektől, emellett kötelezze a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére okozott kár megtérítésére. Vagyonelkobzás révén vonja el tőle azt az összeget – összesen 550 ezer forintot – amelynek kártérítését a sértettek nem kérték. Tekintettel arra, hogy a terhelt a bűncselekményeket a Nyíregyházi Járásbíróság lopás vétsége miatt kiszabott 1 év időtartamú, 1 év 6 hónapra felfüggesztett fogházbüntetés próbaideje alatt követte el, a járási ügyészség indítványt tett a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában