Orosháza

2023.12.14. 13:48

A fűtési szezon veszélyeire hívták fel az orosháziak figyelmét

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság orosházi tűzoltóságának a parancsnok-helyettese, Németh László és kollégája, Baráth János alezredes a heti piacon, csütörtökön, az orosházi vásárcsarnokban találkozott s beszélgetett az emberekkel. A fűtési szezonnal járó veszélyekre, a megelőzésre hívták fel az érdeklődők figyelmét.

Csete Ilona

Az orosházi vásárcsarnokban adtak az embereknek fűtéssel kapcsolatban is tanácsot

Fotó: A szerző felvételei

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság standja figyelemfelkeltő, ott várta az orosháziakat két tűzoltó, hogy a téli időszak tűzeseteiről, káreseményeiről, azok megelőzéséről beszélgessenek, adjanak jó tanácsokat.

A kíváncsi vásárlók meg-megálltak, érdeklődve hallgatták a tűzoltók tájékoztatást. S hogy miről?

– Lakástüzek megelőzéséről, a füstérzékelők használatáról is beszéltünk. Zömében ők mesélték el, milyen fűtésrendszerük van, kérdeztek, tanácsot kértek. Felhívtuk a veszélyekre a figyelmüket, a felülvizsgálatok fontosságára. Tanácsot adtunk, milyen készülékeket szerezzenek be, amik biztonságosan működnek.

A beszélgetések során többen elmondták a fűtésrendszereik kapcsán a félelmeiket, az aggályaikat, mi meg erre próbáltunk jó gyakorlatokat, megoldásokat kínálni. Kandalló, konvektor, cserépkályha – mindegyikre rákérdeztek s mindegyiknek megvan a maga veszélye. A gázkészülékek felülvizsgálatával igenis foglalkozni kell. A kandallók, kályhák kéményeit tisztíttatni kell időközönként. A tökéletlen égés is okozhat komoly bajokat. A szén-monoxid, illetve a füstérzékelő használatáról is sokat beszélgettünk és javasoltuk mindkettőnek a beszerzését.

Az orosházi tűzoltóság munkatársait az idei fűtési szezonban egyébként már riasztották lakóháztűzhöz, szén-monoxid mérgezéshez, kéménytűzhöz is.

– A fűtési szezon kezdetétől vannak sajnos káresemények. Nem lehet eleget beszélni a megelőzésről, ma ezért is jöttünk el a piactérre, hogy minél több orosházival találkozzunk, és felhívjuk a figyelmüket, hogy legyenek körültekintőek, óvatosak.

Németh László arra is emlékeztetett, van egy generáció, amelyik úgy nőtt fel, hogy kényelmes, összkomfortos lakásban élve nem volt dolga alternatív fűtési módokkal.

– A családok egyre gyakrabban áttérnek az alternatív fűtésekre. Régen, az egy ingatlanban élt több generáció egymástól megtanulta, tapasztalta, a gyakorlatban elsajátította a kemencében, majd a kályhákban való fűtést. Napjainkban veszik, építik a cserépkályhákat, kandallókat. A begyújtásnak, majd a folyamatos fűtésnek is vannak praktikái. Ezt meg kell tanulni, hogy ne történjen baj a fűtési szezonban – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában