Szociális ellátás

2023.11.26. 16:51

Nem jelentette be, hogy elhunyt az édesanyja

A férfi nem jelentette be a Békés Megyei Kormányhivatal felé , hogy 2021 decemberében elhunyt az édesanyja.

Papp Gábor

A fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően tudnak jutalmat adni.

Forrás: Shutterstock

Társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt egy 36 éves büntetett előéletű létavértesi férfi ellen, aki jogosulatlanul vett fel szociális ellátást. A járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság a férfival szemben a jogosulatlanul felvett szociális ellátás erejéig vagyonelkobzást rendeljen el.

A férfi édesanyja 2021. december elején elhunyt, azonban a férfi édesanyja ezt a Békés Megyei Kormányhivatal felé nem jelentette be annak érdekében, hogy a továbbiakban is havonta kiutalják néhai édesanyja részére egyik gyermeke gondozására tekintettel a 2019 januárjától kezdődően megállapított gyermekek otthongondozási díjat. A férfi cselekvősége következtében az elhunyt édesanyja folyószámlájára 2022. január 31-én és március 1-én 180 ezer-180 ezer forint, azaz mindösszesen 360 ezer szociális ellátást utaltak ki jogosulatlanul, amiből 350 ezer forintot a férfi elköltött. Mivel az ellátásra való jogosultság az ellátott halála esetén a halál bekövetkezését követő hónap első napjától megszűnik, így a 2022 januárjától kiutalt ellátás már sem az örököst, sem más személyt nem illetett meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában