Vádemelés

2023.11.12. 07:00

Felborult autójával a kétsopronyi fiú: egyik utasa maradandó fogyatékosságot szenvedett

Maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 18 éves, büntetlen előéletű, kétsopronyi fiúval szemben, akinek figyelmetlensége, felelőtlensége súlyos eredménnyel járó közlekedési balesethez vezetett. Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Nyemcsok László

Az autó az oldalára borulva állt meg.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A vádirat szerint a 17 éves, és vezetői engedéllyel nem rendelkező fiú tavaly október 14-én, a délutáni órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett a 4231-es számú úton Dévaványa felől Gyomaendrőd irányába. A gépkocsiban három utas – két lány és egy fiú – tartózkodott. A sofőr haladása során egy egyenes vonalvezetésű útszakaszon a hátsó ülésen tartózkodó utasai felé fordult, emiatt a gépkocsi balra irányt változtatott.

Amikor ezt észlelte, hirtelen jobbra kormányzott, a gépkocsi stabilitását vesztve a menetirány szerinti baloldalon az úttestről lehaladt, bokornak, optikai tartóoszlopnak, majd fának ütközött, végül a vízelvezető árokban, oldalára borulva állt meg. A baleset következtében a gépkocsiban utasként tartózkodó barátja 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – köztük többszörös csigolyatörést – szenvedett, és a sérülésekkel összefüggésben maradandó fogyatékosságként értékelhető derékfájás alakult ki nála.

Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekményével megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, mely szerint járművel a forgalmi, az időjárási és a látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra, és a rakományra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában