Felfüggesztett szabadságvesztés

2023.10.13. 06:35

Szabálytalan átalakítás miatt robbant fel egy szabadkígyósi nő háza

Szabálytalanul alakította át egy ház fűtési rendszerét, ami robbanáshoz vezetett, és abban megsérült egy 70 éves nő. Ezért, maradandó fogyatékosságot okozó foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ítéltek el jogerősen a járási ügyészség vádirata alapján a Békéscsabai Járásbíróságon minap tartott előkészítő ülésen egy 48 éves szabadkígyósi-miskolci férfit.

Licska Balázs

Robbanáshoz vezetett az, hogy a szerelő szabálytalanul alakította át a ház fűtési rendszerét

Forrás: Shutterstock

A vádlott két évre felfüggesztve egy év szabadságvesztést kapott, valamint két esztendőre eltiltották a víz-, gáz- és központifűtés-szerelő foglalkozástól. Emellett a nyomozás során felmerült közel 280 ezer forintnyi bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Az akkor víz-, gáz- és központifűtés-szerelőként dolgozó férfi 2017 elején újította fel az idős nő szabadkígyósi házának fűtési rendszerét. Ennek során beépített egy új földgáztüzelésű falikazánt, amelyet rácsatlakoztatott a meglévő fűtési csőrendszerre. Közben a régi vegyestüzelésű kazánt is meghagyta, de a nyitott tágulási tartályt megszüntette, helyette zártat szerelt be. Ám biztonsági szelepet és egyéb szükséges biztonsági szerelvényeket nem épített be.

A vádlott a két rendszert összekötötte, és a kazánok választható üzemeltetéséhez egy elzáró golyóscsapot épített be. A beépített golyóscsap azonban sem nyitott, sem zárt állapotában nem volt alkalmas arra, hogy a fűtési víz felforrása esetén a nyomásnövekedést és a robbanást megakadályozza. 

A szerelő szakmai hibát követett el, mivel a fűtés rendszert szabálytalanul alakította át, amely így baleset- és robbanásveszélyessé vált. A vádlott azzal, hogy a vegyestüzelésű kazán nyitott tágulási tartályát megszüntette és helyette zártat épített be, súlyosan megszegte a szakmai tűz-, élet- és vagyonbiztonsági szabályokat.

A szabálytalan kialakítás miatt a vegyestüzelésű kazán 2021. április 8-án a keletkezett gőztől felrobbant, és a közelében tartózkodó idős nő nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett el: köztük másodfokú égési sérülést, illetve eltört a lábszára és a térdkalácsa. A végtagsérülések nem gyógyultak maradéktalanul; a sértettnél maradandó fogyatékosság alakult ki.

A járási ügyészség a büntetőügyet előbb közvetítői eljárásra felfüggesztette. Viszont a vádlott a közvetítői eljárás során vállalt kötelezettségét – miszerint részletekben megfizeti a sértett által kért pénzbeli jóvátételt – nem teljesítette. Ezért emeltek aztán mégis vádat a férfi ellen – ismertették a vármegyei főügyészség közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában