Vádemelés

2023.09.24. 07:19

Hatalmas mennyiségű, köztük rákkeltő hulladékot halmoztak fel egy gyulai kertben

Különösen jelentős mennyiségű veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 58 éves büntetett előéletű és egy 34 éves büntetlen előéletű gyulai férfival, apával és fiával szemben, akik egy gyulai zártkertben engedély nélkül igen nagy mennyiségű veszélyes hulladékot halmoztak fel.

Papp Gábor

Legalább 300 köbméter mennyiségű főképpen építési-bontási hulladékot találtak

Fotó: MW-illusztráció

A férfiak 2021-2022-ben és azt megelőzően is építési vállalkozási tevékenységet végeztek. Az általuk használt, részben tulajdonukat képező gyulai zártkerti ingatlanra a gyulai polgármesteri hivatal nem adott ki bejelentésköteles vagy telepengedély-köteles ipari tevékenység folytatására engedélyt, illetőleg a férfiak hulladékgazdálkodási és hulladékkezelési engedéllyel sem rendelkeztek. Ennek ellenére az építési vállalkozási tevékenységükből származó bontási és egyéb hulladékot zártkertbe szállították el és tárolták, azaz engedély nélküli hulladékgazdálkodási tevékenységet végeztek. 

A zártkertben a Békés Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Hulladékgazdálkodási Osztálya tavaly január 18-án helyszíni ellenőrzést tartott, amelynek során legalább 300 köbméter mennyiségű főképpen építési-bontási hulladékot találtak, melynek tömege legalább 450 tonna volt. A férfiak által elhelyezett hulladék között azbesztet tartalmazó építőanyag, hullámpala is volt, mely veszélyes hulladéknak minősül, mivel egyrészt ökotoxikus, azaz a környezetre veszélyes, másrészt karcinogén, azaz rákkeltő hatású.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában