Vádemelés

2023.09.14. 11:30

Elhunyt nagymamája után is felvette az ápolási díjat a körösladányi férfi

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 31 éves, büntetett előéletű, körösladányi férfival szemben, aki több mint egy éven át elhunyt hozzátartozója után, jogosulatlanul vette fel az ápolási díjat. Az ügyészség vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Nyemcsok László

A férf nem jelezte az ápolási díjat folyósító szervnek, hogy a beteg nagymamája elhunyt.

Fotó: Shutterstock-illusztráció

A vádirat szerint a férfi 2018 júniusától kiemelt ápolási díjban részesült súlyosan fogyatékos nagymamája ápolása jogcímén, aki 2021. március 15-én elhunyt. A férfi azonban nem jelezte az ápolási díjat folyósító szervnek, hogy a hozzátartozója elhalálozott, így azt továbbra is folyósították a részére. A férfi pedig továbbra is felvette a kiemelt ápolási díjat.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján esedékes jogosultsági felülvizsgálati eljárás során a férfi 2022. augusztus 15-én az ápolási díj felülvizsgálatára vonatkozó valótlan tartalmú adatlapot nyújtott be a Békés Megyei Kormányhivatal Szeghalmi Járási Hivatalába. Ezen nagymamáját – mint ápolt személyt – élőként (ápolást igénylőként) tüntette fel. Ezzel a hatóságot megtévesztette, és valótlan tartalmú magánokiratot használt fel.

A felülvizsgálati eljárás során a hatóság a lakcímnyilvántartás adataiból megállapította, hogy az ápolt személy meghalt, ezért az ápolási díjat, illetőleg a folyósítását 2022. augusztus 31-ével megszüntette. A férfi az állami költségvetésnek több mint egymillió forint vagyoni hátrányt okozott, cselekményével rendszeres vagyoni haszonszerzésre törekedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában