Vádemelés

2023.08.14. 10:20

Több mint 40 tonna, köztük rákkeltő hulladékot is kirakott a földekre az újkígyósi férfi

Különösen jelentős mennyiségű veszélyes hulladékra, folytatólagosan elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 50 éves, büntetett előéletű, újkígyósi férfival szemben, aki huzamosabb időn keresztül igen nagy mennyiségű, veszélyes hulladékot helyezett el és tárolt engedély nélkül.

Nyemcsok László

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

Az ügyészség vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtön kiszabására tett indítványt.

A vádirat szerint a férfi 2013-tól kezdődően 2022. április 27-éig – a hulladékgazdálkodási hatósági helyszíni ellenőrzésének időpontjáig – folyamatosan különböző fajtájú és mennyiségű hulladékot helyezett el a tulajdonában lévő, Csabaszabadi külterületén, egymás mellett található két földterületen, valamint a szomszédos, más emberek tulajdonában álló két földterületen.

A férfi az ingatlanokon összesen 17 darab, 40 tonna súlyú gépjárműhulladékot, 60 köbmétert kitevő, 10 tonna súlyú gumiabroncsot, 16 köbméter kátrányos, impregnáltfa-villanypóznát, mintegy 200, azbesztet tartalmazó hullámpalát, valamint beton villanyoszlopokat helyezett el. Ezek közül több is veszélyes hulladéknak minősül. Így a gépjárműhulladék és a kátránnyal impregnált fa ökotoxikus, azaz a környezetre veszélyes, míg az azbesztcementből készült termékek rákkeltők.

Az ügyészség álláspontja szerint a terhelt által elhelyezett veszélyes hulladékok önmagukban is elérték a különösen jelentős mennyiséget. A hulladék lerakására, tárolására a férfi engedéllyel nem rendelkezett, és az erre a célra használt terület sem felelt meg a hulladéklerakás követelményeinek.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában