Vádemelés

2023.07.31. 11:43

Az egyesülete pénzét is elsikkasztotta a volt polgárőr

A Gyulai Járási Ügyészség 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 41 éves, büntetlen előéletű balmazújvárosi férfi ellen, aki rábízott pénzeket tulajdonított el.

Papp Gábor

Forrás: Shutterstock

A férfi a vádbeli időszakban rendszeres jövedelemmel, megélhetését biztosító vagyonnal nem rendelkezett, a bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el. A férfi egy Békés vármegyei település polgárőr egyesületének elnöke volt. Ilyen minőségében 2018 januárja és 2019. április 1-e közötti időben az egyesület bankszámlájáról havi rendszerességgel vett fel készpénzt a nála jogszerűen lévő bankkártyával, amely pénzösszegből legalább 500 ezer forintot a saját céljaira használt fel, azt jogtalanul eltulajdonította. Ezen felül eltulajdonította az egyesület tabletjét és nyomtatóját is, így közel 545 ezer forint kárt okozott az azóta megszűnt egyesületnek.

A férfi a vádbeli időben szakképzettséggel nem rendelkezett, de alkalmi munkaként kerítésépítési munkát vállalt országszerte. Ennek érdekében az egyik közösségi oldalon hirdetést tett közzé, az érdeklődőkkel pedig a munka felmérése érdekében találkozót egyeztetett a lakcímükön. A férfi meg is jelent a helyszínen, ahol a munka felmérését követően megbízási szerződést kötött a sértettekkel, egyúttal anyagköltségre különböző összegeket kért és vett át előlegként tőlük. Ennek ellenére a vállalt munkát a sértettek részére nem végezte el, és feléjük az anyagköltségre átvett előleget sem fizette vissza, azt saját céljaira használta fel. Ilyen módon 200 ezer forintos kárt okozott egy abonyi férfinak, 280 ezer forint kárt egy sarkadi nőnek, 225 ezer forint kárt egy budapesti nőnek, valamint 350 ezer forint kárt egy kecskeméti nőnek.

A járási ügyészség a férfit beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek kárának megtérítése, illetőleg az azóta megszűnt egyesület részére okozott kár erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában