Lezárt nyomozás

2023.05.17. 15:28

Kiderült, hogy miért zuhant le egy vitorlázó Csabán

Életveszélyes sérüléseket szenvedett az a pilóta, aki vitorlázó repülőjével tavaly nyáron lezuhant. A nyomozás azt állapította meg, hogy felszállás előtt nem jól rakta össze a gépét, ezért került bajba. A rendőrség az eljárás iratait továbbította az ügyészségre – tájékoztatott a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

P. G.

Fotó: Für Henrik-archív

Repülőgép baleset történt tavaly július 19-én 13 óra 20 perckor a Békéscsabai Repülőtéren. Egy vitorlázó repülő vontatás közben nem emelkedett megfelelően, ezért a pilóta leoldott a vontatókötélről, és a gép lezuhant. A becsapódás után még csúszott a füves kifutón, végül egy fás, bokros területen állt meg. A pilótát súlyos, életveszélyes állapotban vitték kórházba a mentők. A baleset egy többnapos repülő tábor ideje alatt történt, amit a csabai repülőtéren szervezett egy helyi egyesület. A esetet megelőző napokban már számos felszállás történt, ezeknél nem volt probléma. A balesetet szenvedett pilóta gyakorlott repülős, oktató. A rendőrök a helyszíni adatok és a szakértői vélemények alapján megállapították, hogy a felszállás előtt, a gép összeszerelése során, a magassági kormány lapját szakszerűtlenül rögzítette, a kormánylapátot mozgató tolórúd helyes bekötését pedig elmulasztotta. 

A gépet ugyanis úgynevezett szállítókocsiban, szétszerelt állapotban tárolták éjszaka, reggel pedig a férfi maga rakta össze, ami megfelel a hatályos szabályoknak, de a munka nagy odafigyelést és visszaellenőrzés is igényel, amit dokumentálni kell. A pilóta kihallgatásán elmondta, hogy miközben szerelte össze a vitorlást, meg kellett szakítania a munkát. Amikor folytatta, ellenőrizte is, amit csinált, de sajnos mégis megtörtént a szerencsétlenség.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság a történtek kapcsán a légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és az eljárás iratait a napokban továbbították az ügyészségre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában