Gyorshajtás

2023.05.06. 09:09

Májustól nincs pardon: pár kilométeres sebességtúlépésnél is jöhet a büntetés

Megerősítették hírportálunk kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs osztályánál, hogy a hitelesített sebességmérő-eszközök bemérési adatait május 1-jétől korrekció nélkül veszik figyelembe. Életbe lépett tehát a zéró tolerancia, nincs már ráhagyás, a feldolgozó, ügykezelő rendszer a mért sebesség alapján állapítja meg a közigazgatási bírság összegét.

Ny. L.

A hitelesített mérőeszközt – az ellenkezője bizonyításáig – úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája

Fotó: MW

A Vezess.hu. internetes portál írta, hogy a traffipaxok hibahatárának hívott eltérés eddig 100 km/órás sebességig három km/óra volt, míg felette három százalékos eltérést toleráltak. Ez azt jelenti, hogy valójában nem 50 vagy 60 km/óra, hanem 53, 63, 93 km/óra volt a megengedett sebesség.

A Beolnak az ORFK-nál közölték, a mérésügyi törvény szerint a hitelesített mérőeszközt – az ellenkezője bizonyításáig – úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája. 

„Erre figyelemmel a mérőeszköz által adott érték további korrekció nélkül veendő figyelembe. Szükséges kiemelni továbbá, hogy ez az álláspont igazolódik a bírói gyakorlathoz, illetve a szintén kötelező hitelesítésű mérőeszközök közé tartozó légzési alkoholmérők használatához kapcsolódó gyakorlat is ezt a jogi megalapozottságot erősíti. 

A továbbiakban a sebességtúllépés jogsértés esetén a jogsértést feldolgozó, ügykezelő rendszer a mért sebesség alapján állapítja meg a közigazgatási bírság összegét. A 2023. május 1. előtt történt, de május 1. után elbírált jogsértés esetén a kedvezőbb összeget postázzák ki” – tájékoztattak az ORFK kommunikációs szolgálatánál.

Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre közölte, a balesetek okainál a gyorshajtás Békésben a második helyen állt tavaly 22,5 százalékkal az elsőbbségadási szabályok megszegése (36 százalék) után. Vármegyénkben 2022-ben 31 ezer 898 sebességtúllépést rögzítettek a rendőrség eszközei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában