Állatkínzás

2022.10.04. 12:17

Borzalmas állapotban találtak az elhanyagolt kutyákra Gyomaendrődön

A Szarvasi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy 21 éves és egy 54 éves büntetlen előéletű gyomaendrődi férfi ellen, akik 10 kutya gondozásának súlyos fokú elhanyagolásával veszélyeztették az állatok életét, egészségét. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfit tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével ítélje el. A tulajdonost pénzbüntetéssel, míg a kutyák gondozásával megbízott férfit próbaidőre felfüggesztett börtönnel büntesse.

Nyemcsok László

Illusztráció

Forrás: Shutterstock.com

A vádirat szerint a fiatalabb férfi egy gyomaendrődi ingatlanban több kutyát tartott, részben a házban, részben a ház mellékhelyiségében bezárva. A férfi a megfelelő tartási körülményekről, így az állatok élelmezéséről, itatásáról, higiénikus környezetben tartásáról nem gondoskodott. A jószágok élettani szükségleteinek nem tett eleget, a szélsőséges környezeti viszonyoktól, a 35 fokos nyári melegtől nem védte meg őket. Nem biztosította a megfelelő mozgást és körülményeket számukra.

Az ügyészség szerint állatorvoshoz sem vitte a kutyáit, a fertőző megbetegedések elleni oltásukról szintén nem gondoskodott, emiatt az ebek külső parazitákkal is fertőzöttek, és szemmel láthatóan gondozatlanok voltak.

A férfi tavaly júniusban munkavállalás céljából hosszabb időre Németországba utazott, ezért megbízta ismerősét, az idősebb terheltet, hogy a melléképületben tartott hét különböző – yorkshire terrier, bulldog, mopsz, puli – fajtájú kutyáról, valamint az ingatlan udvarán átmenetileg láncon elhelyezett bullterrieről  gondoskodjon. A férfi a gondozására bízott állatok ellátására alkalmatlan volt, elhanyagolta a kutyák etetését, itatását és a környezetük rendben tartását. 

A tartós vízhiány miatt az egyik ólban tartott, és gondozására bízott yorkshire terrier elpusztult, amelyet a férfi nem is észlelt; a rendőri intézkedés során már csak az eb testét találták meg, a jószág kiszáradás miatt pusztult el. Az ingatlanban tavaly július 14-én intézkedtek a rendőrök, ennek során több kutyát alultáplált, lesoványodott állapotban, külső-belső élősködőkkel teli találták, többnek a viselkedése zavart és bizalmatlan volt. A tulajdonos lemondott a kutyákról, azok állatvédő szervezetekhez kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában