Gyakorlat

2022.09.17. 19:18

Vihar sújtotta Dél-Békést: bevetették a mentőcsoportokat

Mezőhegyesen, a volt cukorgyár és Békás-tó területén bonyolították le azt az összevont gyakorlatot, amiben a Körös Mentőcsoport nemzeti minősítését megújító, valamint a Dél-Békés, a Gyula, a Körös-Kondor, a Pelikán, a Sárrét, a Titán és a Vidra járási mentőcsoportok alapvető viharkárelhárítási tevékenységre minősítő gyakorlata szerepelt.

Csete Ilona

Forrás: Katasztrófavédelem

A gyakorlattal kapcsolatban kiemelt célként fogalmazódott meg a Körös Mentőcsoport újraminősítésének végrehajtásán felül, hogy a Békés megyében megalakított önkéntes járási mentőszervezetek, összevont gyakorlat során szerezzenek nemzeti minősítést alapvető viharkárelhárítási tevékenységre; gyakorolják egy feltételezett nagy kiterjedésű káresemény felszámolását, a jelentkező vezetésirányítási és együttműködési feladatokat, a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel, valamint egyéb önkéntes szervezetekkel. A különböző felszereltségű és képzettségű önkéntes erők együttműködésének erősítése érdekében, a gyakorlatba bevonták a mezőhegyesi települési mentőcsoport is. A gyakorlás a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kijelölt állományának irányításával, illetve szakmai felügyelete mellett zajlott.

Forrás: Katasztrófavédelem

A gyakorlatot Kiss András tűzoltó dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint helyettese Haskó György tűzoltó ezredes nyitotta meg. Bajkán György tűzoltó alezredes, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője felhívta a résztvevők figyelmet a balesetmentes és szakszerű feladatvégrehajtásra.

Forrás: Katasztrófavédelem

A résztvevőknek az alább szimulált és feltételezett káreseményeket kellett felszámolniuk: a rendkívül csapadékos időjárás miatt Békés megye déli területén, elsősorban Mezőhegyesen, lakóházakat veszélyeztető belvízi elöntések történtek. A településen 6 óra alatt több, mint 100 mm csapadék hullik, a 100-130 km/h közötti orkán erejű szél mintegy 100 épületben, az elektromos hálózaton jelentős károkat, az áramszolgáltatásban fennakadásokat okoz. A kialakult káresemények miatt a hivatásos katasztrófavédelmi szerv védekezési feladatainak a támogatására elrendelték a Körös Mentőcsoport teljes állományának az alkalmazását, a Békés megyében megalakított valamennyi járási mentőcsoportot pedig készenlétbe helyezték. Az orkánerejű szél miatt megrongálódik a cukorgyár épülete, beszakad a tető, 3 dolgozó vélhetően az épületben reked, hollétükről nincs információ. Az eltűntek felkutatására kutyás keresést is igénybe vesznek.

Forrás: Katasztrófavédelem

A viharkár felszámolása során, a cukorgyár épületeinek megközelíthetősége érdekében az üzemi utakra dőlt fákat eltávolították, a még ki nem dőlt, a beavatkozókra veszélyt jelentő további növényzetet eltávolították. Az üzemben a felderítés során megtalálták az eltűnt 2 főt, akik épületomlás következtében egy helyiségben rekedtek. Feladat volt falátvágással a személyek kimentése, továbbá egészségügyi ellátásuk. Az üzem második szintjén eszméletlen személyt találtak, őt alpintechnikával kellett lejuttatni. A viharos időben 1 fő csónakban a Békás-tavon horgászott. Felborult és a csónakban ülő elmerült. Szükség volt víz alatti kutatásra.

Forrás: Katasztrófavédelem

A belvízi elöntésének terjedésének megelőzése érdekében, a Békás-tó térségben töltésépítési és buzgárelfogási feladatok vártak a gyakorlatban résztvevőkre.

Kiértékelték a gyakorlatot

A gyakorlat végén, a tapasztalatok és vélemények megosztását követően, a gyakorlatot minősítő és értékelő Keskeny Ervin tűzoltó alezredes, valamint dr. Tímár Tamás tűzoltó őrnagy és Zanócz István tűzoltó alezredes, a gyakorlatok kivitelezését megfelelőnek értékelték és átadták az elismerő dokumentumokat.

A gyakorlatot a Békés Megyei Katasztrófa - és Polgári Védelmi Szövetség támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában