Hamis tanúzás

2022.05.30. 08:14

Saját házát és autóját is felgyújtotta egy gyomaendrődi férfi, majd ráfogta feleségére

A Szarvasi Járási Ügyészség hatóság félrevezetésének vétsége, felbújtóként elkövetett hamis tanúzás bűntette és folytatólagosan elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat és vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 47 éves büntetlen előéletű gyomaendrődi férfi ellen. Társának, egy 43 éves büntetlen előéletű dévaványai férfinek hamis tanúzás bűntette miatt kell felelnie.

beol.hu

Fotó: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

A 47 éves férfi házassága megromlott, és végül felesége 2018 októberében elköltözött közös gyomaendrődi házukból. A házastársak között rossz, haragos volt a viszony, mert nem tudtak megegyezni a közös kiskorú gyermekek elhelyezéséről. 

A férfi 2019 márciusában lakásbiztosítást kötött a közös ingatlanra, majd 2019. augusztus 18-án az éjszakai órákban telefonon valótlan tartalmú bejelentést tett a rendőrsége, miszerint a ház udvarán parkoló – a férfi és felesége közös tulajdonát képező – személygépkocsit ismeretlen személy felgyújtotta, melynek következtében a lakástól különálló melléképület egy része is megrongálódott. 

A bejelentés alapján a Szarvasi Rendőrkapitányság rongálás vétsége miatt nyomozást indított az ügyben. Közben a férfi rábírta ismerősét, egy 43 éves dévaványait férfit arra, hogy a rendőrségen vallja azt tanúként, a gyújtogatás éjszakáján a férfi válófélben lévő feleségét és annak új párját látta az ingatlan közelében. Még pénzt is ajánlott társának a hamis tanúvallomásért, aki beleegyezett és az eljárás során több alkalommal is valótlan vallomást tett. A felbujtó férfi közben a biztosítójához is bejelentette a káreseményt.

A férfi 2019. szeptember 01-én ismét tűzről tett bejelentést, miszerint az épület gyulladt ki. Másnap a biztosítóhoz is bejelentést tett azzal, hogy az épület tetőszerkezete teljesen leégett és fennáll a gyanúja, hogy valaki szándékosan okozta a tüzet. 

Utóbb a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, mivel a nyomozás során megállapítást nyert, hogy a cselekményeket valójában a 47 éves férfi követte el azért, mert „keresztbe akart tenni” a válófélben lévő feleségének, őt rossz hírbe akarta hozni és így akarta elérni azt, hogy a válóper során gyermekeiket a bíróság nála helyezze el. A kártérítés kifizetése nem történt meg, ezért a férfi a biztosítónak nem okozott kárt, de a szándéka kétmillió forintot meghaladó kár okozására irányult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában