Megelőzés

2022.04.07. 19:55

Közel száz lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat az elmúlt hónapokban Békésben

Az év első három hónapjában 97 lakástűz miatt riasztották a tűzoltókat Békés megyében. Ezekben 13-an megsérültek, 2-en pedig életüket vesztették – közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

T. N.

Illusztráció: Shutterstock

Várszegi György, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hírportálunknak elmondta, hogy a legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe.

 

– A fűtési szezonban megnő a tűzesetek száma. Ennek oka, hogy a hideg miatt is többet vagyunk otthon, fűtünk, főzünk, világítunk, több elektromos eszközt használunk és a szabadidőnk nagy részét is otthon töltjük.

A lakástüzek elkerülése érdekében bizonyos dolgokra érdemes odafigyelni:

  • Azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz.
  • Ne fűtsünk háztartási hulladékkal! Az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban, egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak.
  • Ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményről másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.
  • Gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó, vagy halálos lakástűzhöz. Fekve, ágyban ne dohányozzunk, nehogy hamarabb elaludjunk, mint a cigaretta.
  • A régen épült házakban több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ami miatt tűz keletkezhet. A régi elektromos rendszereket vizsgáltassuk felül egy villanyszerelővel!
  • Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító, vagy a konnektor elszíneződött, el van deformálódva a hőmérséklettől, ne használjuk és hívjunk villanyszerelőt!

 

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette, hogy azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, ott nem alakult ki nagyobb tűz, nem történt tragédia, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni. 

 

Békés megyében az elmúlt másfél évben több mint 300 alkalommal riasztották a tűzoltókat lakástűz.

Leggyakrabban idős emberek válnak lakástüzek áldozatává, mert mire észlelik a bajt, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

 

– A füstérzékelőn kívül még mindenkinek javasolunk otthonra egy számára leginkább megfelelő tűzoltó készülék vagy készülékek beszerzését. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy milyen tüzet, milyen oltóanyaggal tudunk biztonságosan eloltani. Elektromosat, vízzel, habbal ne próbájuk meg oltani az áramtalanítást megelőzően, valamint égő olajra semmilyen esetben sem öntsünk vizet!

 

Várszegi György kiemelte azt is, hogy csak akkor próbáljuk meg eloltani a tüzet, ha a saját testi épségünk kockáztatása nélkül lehetséges. Ha nem, akkor azonnal meneküljünk, valamint szóljunk a szomszédoknak és hívjuk a 112-es segélyhívószámot.

 

Folyamatosan létező veszély a szén-monoxid

 

Hivatalosan április 15-én véget ért a fűtési szezon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid. 

 

– A legtöbb mérgezés és tragédia oka, hogy rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély nélkül felszerelt fűtőeszközzel fűtenek, illetve nem megfelelő a szellőzés. Leggyakoribb tünetek közé sorolnám a rosszullétet, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság és eszméletvesztés.

 

Ha tüneteket észleljük magunkon, vagy a környezetünkben másokon, azonnal nyissunk ablakot és hagyjuk el a helyiséget, majd híjuk a 112-es segélyhívószámot. A tűzoltóság szakemberei az épületben ellenőrző méréseket fognak elvégezni, miközben a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálják azokat a személyeket, akik rosszullétre panaszkodnak, vagy olyan helyiségben tartózkodtak, ahol megszólalt egy szén-monoxid érzékelő berendezés.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában