Békés megye

2022.03.15. 12:32

Több százezer forintot csalt ki állhirdetésekkel egy férfi

A Szeghalmi Járási Ügyészség 21 rendbeli kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint jelentős értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette miatt kezdeményezte egy 24 éves büntetett előéletű törökszentmiklósi férfi letartóztatását, aki internetes csalásokat követett el.

Fotó: police.hu

A férfi foglalkozással, legális jövedelemmel nem rendelkezik, a saját és családja megélhetését hosszabb ideje vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével biztosítja. A férfi internetes apróhirdetési portálokon valótlan tartalmú hirdetéseket adott fel álnevet használva, illetőleg valamelyik létező németországi zálogház nevében. Különböző olyan termékeket kínált eladásra – így a legtöbb esetben szerszámgép-csomagot, ezen felül motoros öltözéket, óragyűjteményt, horgász felszerelést, cross motort, gitárokat –, amelyekkel a valóságban nem rendelkezett; célja a vételár jogtalan megszerzése volt, miután megkapta a hirdetett termék vételárát, a sértettek számára elérhetetlenné vált. A hirdetésre jelentkezőket tévedésbe ejtette, a tettét üzletszerűen, rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el. A legtöbb érdeklődőt a szerszámgépcsomaggal vert át, nekik egyenként 400 ezer forint körüli kárt okozott, de a motoros öltözék és a horgászfelszerelés iránt érdeklődő sértettek is 200 ezer forint feletti pénzösszegeket utaltak át a terhelt számlájára.

A Szekszárdi Járási Ügyészség 2020 júliusában emelt vádat a férfi ellen 175 rendbeli hasonló jellegű internetes csalás elkövetése miatt, illetőleg a Balatonfüredi Rendőrkapitányság 2021 novemberében gyanúsítottként hallgatta ki szintén többrendbeli csalás elkövetése miatt. Ezek azonban nem tartották vissza további bűncselekmények elkövetésétől, így elsősorban a bűnismétlés veszélye miatt került sor a kényszerintézkedés kezdeményezésére. Ugyanakkor, tekintettel arra, hogy a férfi a bűncselekmények elkövetése révén nagyobb pénzösszeggel rendelkezik, a szökése, hatóságok előli elrejtőzése sem zárható ki, ahogy az sem, hogy szabadlábra kerülése esetén a tanúk vagy bűntársa befolyásolásával vagy esetlegesen adatok megsemmisítésével a bizonyítás eredményét veszélyeztetné.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában