Békés megye

2022.02.20. 17:18

Több ittas vezetővel szemben emeltek vádat

A Békés megyei ügyészi szervek a február 7-13-a közötti időszakban 10 személlyel szemben emeltek vádat ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt. A helyi ügyészségek ezen bűncselekmények miatt indult ügyekben – egy kivételével – egységesen arra tettek indítványt, hogy a bíróságok az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzéseikben pénzbüntetésre ítéljék a szabályszegő sofőröket és tiltsák el őket a közúti járművezetéstől, illetőleg enyhébb esetben a bűncselekmény elkövetése során használt – tipikusan „B” – járműkategóriába tartozó járművek vezetésétől.

Fotó: police.hu

Kivételt az Orosházi Járási Ügyészség azon ügye képez, amelyben egy 45 éves büntetett előéletű bajai férfi ellen emelt vádat ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt.

A férfi 2021. november 20-án, a délutáni órákban nagyobb mennyiségű sört fogyasztott el a romániai Lövéte településen, majd élettársával együtt hazafelé indultak egy román honosságú személygépjárművel. Az autót az induláskor még a nő vezette, de arra tekintettel, hogy rosszul érezte magát és tartott attól, hogy epilepsziás rohamot kap, valamint a rossz látási viszonyok miatt 21 óra előtt nem sokkal a Kardoskút-Orosháza közötti útszakaszon átadta a volánt az ittas férfinak, aki tovább vezetett. Ezen az útszakaszon vonták őket rendőri intézkedés alá, amelynek során a férfit megszondáztatták; a férfi a járművezetés alatt közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. 

Sem a nő, sem a férfi nem rendelkezett jogosítvánnyal, ezért az Orosházi Rendőrkapitányságon engedély nélküli vezetés szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési eljárás indult ellenük.

A férfi korábban három alkalommal volt büntetve ittas járművezetés miatt. Erre figyelemmel a járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit elzárás büntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől.

A héten a helyi ügyészségek 3 ügyben 4 személlyel szemben emeltek vádat eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt. Ezekben az ügyekben a Békéscsabai, a Békési és a Szeghalmi Járási Ügyészség járt el.

A Szeghalmi Járási Ügyészség egy vésztői házaspár mindkét tagja – egy 34 éves nő és egy 32 éves férfi, mindketten büntetlen előéletűek – ellen emelt vádat eltiltás hatálya alatti járművezetés vétsége miatt, amelyet a nő tettesként, míg a férfi bűnsegédként valósított meg.

A nőt a Békési Rendőrkapitányság a közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés elkövetése miatt 2021. december 23. napján jogerőre emelkedett határozatával 70 ezer forint pénzbírsággal sújtotta és 2 hónap időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől minden járműre kiterjedően. A férfi tudomással bírt az eltiltásról és arról is, hogy felesége nem rendelkezik vezetői engedéllyel, ennek ellenére január 28-án átadta részére a pár nappal korábban vásárolt autóját, hogy azt vezesse, és azzal közösen menjenek fát vágni. A délelőtti órákban Vésztő belterületén vonták őket rendőri intézkedés alá.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében a nőt közérdekű munka büntetésre ítélje és tiltsa el őt a közúti járművezetéstől, a férfival szemben pedig próbára bocsátás intézkedést alkalmazzon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában