prizma akció

2021.11.16. 14:54

Kétezer iskolás kerékpárját ellenőrzik a Békés megyei rendőrök

Novemberben Békés megyében a kerékpárral iskolába járó diákok biciklijeit ellenőrzik a rendőrök. Ha kell, pótolják az első kerékről hiányzó prizmákat azért, hogy a gyermek jobban látható legyen.

beol.hu

/Fotó: police.hu/

Prizma akciót hirdetett 2021 novemberére a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság. A Békés megyében működő rendőrkapitányságok iskolarendőrei 22 iskolában több mint kétezer gyermek kerékpárját nézik meg – írja a police.hu.

Ellenőrzik, hogy van-e rajtuk elöl és hátul világítás, megvannak-e a prizmák és más kötelező felszerelések.

A szabályosan felszerelt kerékpárok tulajdonosai küllőfényt kapnak ajándékba. Ha a prizmák hiányoznak, akkor a rendőrök pótolják azokat.

/Fotó: police.hu/

A rendőrség az akció kapcsán kéri a szülőket, hogy az őszi, téli időszakban ők is tegyenek meg mindent azért, hogy a gyermekek biztonságosan tudjanak közlekedni.

  • Rendszeresen nézzék meg, hogy jó fényt adnak-e, már messziről láthatóak-e a gyermekek biciklijein a világítások. Ha nem, mert a lámpa elromlott, vagy merül az elem, cseréljék ki.
  • Rendszeresen beszéljék át otthon az alapvető közlekedési szabályokat. Így például azt, hogy az iskoláig vezető úton hol mire kell figyelni, hol van kerékpárút és gyalogos-átkelőhely.
  • Ha szükséges, néhányszor járják be együtt az útvonalat és tudatosítsák a gyermekekben, hogy egy kis szabálytalanság is súlyos balesethez vezethet.
  • Tegyenek a diákok táskáiba láthatósági mellényt és kérjék meg a gyermeket arra, hogy ha szürkületben, sötétben teker haza, vegye fel.
  • Lakott területen kívül kötelező, de a települések belterületén is jó szolgálatot tesz a fényvisszaverő mellény, vagy ruha, hiszen így a többi közlekedő könnyebben észreveszi a kerékpárost.
  • Fontos, hogy olyan gyermek, aki még nem töltötte be a 12. életévét, főútvonalon nem kerékpározhat.
  • A szülőknek tehát oda kell figyelniük arra, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyermekük ne közlekedjenek biciklivel főútvonalon, mert amellett, hogy szabálytalan, a nagy forgalom miatt veszélyes is.

    Kapcsolódó cikkünk:

    https://www.beol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tapsvihar-es-sipszo-fogadja-a-ket-kereken-erkezoket-4507799/

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában