eredmények

2021.10.01. 06:55

Új módszerekkel dolgoznak, csökken a bűncselekmények száma Sarkadon

Sarkadért díjjal ismerte el a közelmúltban az önkormányzat a Sarkadi Rendőrkapitányság közösségét. A járásban folyamatosan mérséklődik a regisztrált bűncselekmények száma. Pikó Tamás rendőr alezredes, a rendőrkapitányság vezetője ugyanakkor kiemelte hírportálunknak: nem a statisztikákat figyelik, igyekeznek megfelelni a sarkadiak elvárásainak, igényeinek. Hangsúlyozta azt is, hogy kiváló gárdával dolgozhat, és csapatként érték el az eredményt.

Licska Balázs

Pikó Tamás, a Sarkadi Rendőrkapitányság vezetője kiemelte, szem előtt tartják a helyi igényeket, elvárásokat /Fotók: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

Már évek óta csökken a regisztrált bűncselekmények száma a Sarkadi járás településein, azaz a Sarkadi Rendőrkapitányság illetékességi területén.

Tavaly nyolc százalékkal kevesebb esetet vettek nyilvántartásba, mint két éve.

Ezek döntő hányada vagyon elleni bűncselekmény volt, és azok többségét Sarkadon követték el. Szinte mindig kézre kerülnek az elkövetők, hiszen a nyomozási eredményesség és a felderítési mutató is folyamatosan emelkedik, tavaly előbbi 88, utóbbi 84 százalék volt.

Pikó Tamás rendőr alezredes elmondta, első alkalommal érdemelte ki a Sarkadért díjat egy kollektíva, és büszkék arra, hogy először ez a Sarkadi Rendőrkapitányság csapata lett.

Hangsúlyozta,

igyekeznek megfelelni a lakossági igényeknek, szem előtt tartják az elvárásokat.

Példaként felhozta, hogy figyelnek a száguldozókra, a szabálytalan közlekedőkre, hiszen azok, akik szabályosan járnak-kelnek, szükségesnek tartják az ellenőrzéseket. Ügyeltek arra, amikor egyirányúvá vált az Iskola utca, illetve amikor a Gyulai úton 70-ről 50-re csökkent a sebességhatár.

Ugyanígy figyelnek a közterület rendjére is, legyen az a város központjában, az Éden-tavi körforgalomnál, vagy akár valamelyik külső területen.

Pikó Tamás, a Sarkadi Rendőrkapitányság vezetője kiemelte, szem előtt tartják a helyi igényeket, elvárásokat /Fotók: Bencsik Ádám/

– Fontosak a szakmai mutatók, ugyanakkor nem a statisztikáknak dolgozunk. Olyan helyeken ellenőrzünk és vagyunk jelen például, amelyek összhangban vannak a helyiek elvárásaival, igényeivel. Az elismerés pedig azt bizonyítja, hogy megfelelő minőségben tesszük ezt – folytatta a Sarkadi Rendőrkapitányság vezetője, akit 2018 végén neveztek ki a szervezet élére.

Az első lépések egyikeként 2019-ben megújította a rendészeti szolgálat vezetését, fiatal, agilis csapatot állított össze.

Új munkamódszereket vezettek be sok területen, a szolgálatellátás intenzitásán is változtattak, ami azt jelenti: igyekeznek ott és akkor jelen lenni a rendőrök, ahol és amikor valóban szükség van rájuk, és persze megfelelő létszámban.

Kiemelte:

kiváló vezetői gárda, jó állomány állt össze, amely nem riad meg a munkától, a pluszfeladatoktól.

Hangsúlyozta azt is: reagálási időben az egyik legjobbak a sarkadiak, ami szakmai vonalon azt bizonyítja, hogy jó a munkaszervezés.

Felelevenített egy májusi esetet, és hogy az ottani helyzetfelismerés és döntés, valamint a gyors és határozott intézkedés példaként szolgálhat az állomány előtt. A rendőrök a Szalontai úton, az egyik áruház parkolójában közlekedési szabályok megsértése miatt intézkedtek egy apával és két fiával szemben.

Már véget ért az intézkedés, amikor az egyik fiú szidni és fenyegetni kezdte az egyenruhásokat, amivel garázdaság szabálysértést követett el.

Többszöri felszólításra sem fejezte be, ezért vele szemben a rendőrök bilincset és testi kényszert alkalmaztak.

Ekkor az apa ugyancsak szidni kezdte a rendőröket, így garázdaság szabálysértés miatt vele szemben is intézkedtek. Közben egyre többen gyűltek össze a parkolóban, volt, aki videózta a rendőröket, miközben kommentálta az eseményeket és provokálta az egyenruhásokat; volt, aki eljátszotta, hogy bántották a rendőrök. Az egyenruhások azonban végig higgadtan, szakszerűen, kellően határozottan és gyorsan dolgoztak, és – mielőtt botrány alakulhatott volna ki – garázdaság szabálysértés miatt előállították az apát és egyik fiát.

Berényi József két évtizeddel ezelőtt lépett be a rendőrség kötelékébe, szolgálatparancsnokként öt éve ismét Sarkadon dolgozik

Kereken húsz éve szerelt fel a díjazott sarkadi rendőr

Húsz éve szerelt fel Berényi ­József rendőr törzszászlós, aki szintén a közelmúltban kapta meg a Sarkad Város Közszolgálatáért kitüntetést. Járőrként kezdett, majd járőrvezető, később pedig nyomozó lett.

Ügyeletesként dolgozott a megyei rendőr-főkapitányság ­tevékenységirányítási központjában is, és öt éve ismét Sarkadon ténykedik, szolgálatparancsnokként. Fontosnak nevezte, hogy csapatként kiérdemelték a Sarkadért díjat, és megtisztelő volt számára sarkadiként, hogy az önkormányzat őt is jutalmazta.

Szolgálatparancsnokként sűrűn csörög a telefonja – az interjú közben pont egy okányi ügy miatt –, előfordulnak mindenféle esetek. Részben ­családi és gyerekkori indíttatásból választotta a rendőri ­hivatást, fontos számára, hogy munkájával segítheti az embe­reket. Olyan kollégák támogat­ták a pályáján, akik szintén ­elismertek voltak, megemlítette egykori mentorait, Képíró Lajost és Major Lászlót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában