békés megye

2021.06.30. 11:27

Ajánlott ismerni az online vásárlás aranyszabályait

Az internet elterjedésének, valamint a vásárlási szokások világjárvány miatti változásának köszönhetően továbbra is egyre népszerűbb az online vásárlás és fizetés. Ám ez a forma komoly veszélyeket is hordoz, erre időről időre figyelmeztet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Nagy Szilvia

A rendőrségen elmondták, sok esetben a pénz előreutalását követően járnak pórul a vevők. Idén év elején például online képzés keretében jogosítvány megszerzését hirdette egy budapesti férfi a közösségi oldalon. Országszerte több embert csapott be: az oktatásra jelentkezés feltételeként regisztrációs díj előreutalását kérte. Miután a jelentkezőktől megkapta az előleget, elérhetetlenné vált, és a képzést sem tartották meg. Két békési férfi is a húszéves csaló áldozatául esett, akit azóta már azonosítottak és elfogtak.

A megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztályán kiemelték, konkrét termékek online rendelése esetén nincs lehetőség a szemügyre vételre, ami szintén komoly gondokat okozhat. Előfordult, hogy nem a várt minőségben, vagy egyáltalán nem érkezett meg az áru a megrendelőhöz.

Óvatosan vásároljunk /Fotó: Shutterstock illusztráció/

A megyében az elmúlt napokban többen tettek bejelentést arról, hogy így megkárosították őket. Előre elutalták a vételárat, de nem kaptak cserébe semmit, így rendelésenként, vásárlásonként több tízezer forintot „buktak el”. Egy gyulai nő például közel 100 ezer forintot utalt el egy kertibútor-garnitúráért, egy békéscsabai pedig ugyanerről az oldalról több mint 150 ezer forintért rendelt kerékpárt.

Egy férfi az egyik legnépszerűbb, használt cikkeket is kínáló oldalon vette fel a kapcsolatot egy eladóval, aki hangszórót hirdetett. Megállapodtak abban, hogy a férfi 43 ezer forintért meg is vásárolja a kecsegtető áron kínált terméket, el is küldte a hirdető által megadott számlaszámra a pénzt, de nem kapta meg az elektronikai eszközt­, és a hirdető elérhetetlenné vált.

Az online vásárlásnak kétfajtája létezik: a webáruházakban, illetve az online piactereken zajló. A webáruházakban történő vásárlás előtt célszerű ellenőrizni az oldal URL-jét, az adatok böngészése során ajánlott kitérni a vásárlási feltételekre és a kapcsolattartási információkra is. Jó továbbá, ha tudjuk: az adószám, a cégjegyzékszám, a csomagküldésre jogosító nyilvántartási szám feltüntetése mindig kötelező.

Az online piactéren lehetőségünk van megnézni a korábbi vásárlók értékelését, ami árulkodó lehet. Ezen a felületen érdemes a személyes vagy az utánvétes megrendelést választani. Postai kézbesítés előtt tájékozódni kell a jótállási és szállítási feltételekről, illetve a szállítás pontos díjáról, idejéről. Az utánvételnél ellenőrizni kell, hogy a csomag sértetlen-e, illetve hogy a megrendelt áru található-e benne.

Bankkártyás fizetésnél csak bank vagy fizetési közvetítő által működtetett, biztonságos oldalon vagy mobilalkalmazásban szabad megadni a szükséges adatokat. Célszerű ellenőrizni a böngésző címsorában, hogy valóban a bank fizetési oldalán járunk-e. Ajánlatos virtuális kártyát használni, amelyre a vásárlás összegét tölthetjük. Egyes webshopokban és online piactereken van lehetőség biztonságos fizetési közvetítőn (pl. PayPal, Barion, Upay, Simple) keresztül kiegyenlíteni a számlát.

Nemzetközi kampány

Az online kereskedelemmel kapcsolatos csalások ellen az EUROPOL is figyelemfelhívó kampányt indított nemrég. Tizenhat ország bűnüldöző szervei fogtak össze a bűncselekmények megakadályozásáért, a kezdeményezéshez a magyar rendőrség is csatlakozott. Aláhúzták, a nemzetközi akció során igyekeznek visszaszorítani az online csalásokat, illetve az illegális kártyaadatszerzéseket. Felhívják a figyelmet az interneten terjedő munkalehetőségekre is, melyek kapcsán kiemelték, a bűnözők gyakran álláshirdetésnek álcázva tévesztik meg a munkakeresőket. A feladat egyszerűnek tűnik: a csomagot át kell venni, majd továbbküldeni a megadott címre. Ám nem árt résen lenni, ugyanis a könnyű pénzkereseti lehetőség bűncselekményt rejthet. A jóhiszemű álláskereső a „munka” által a bűnözők strómanjává és ezzel együtt bűntársává válhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában