békés megye

2021.03.26. 19:46

Lézerrel vakítják el a vadászgépek pilótáit

Az utóbbi időben megszaporodtak a katonai repülőgépek ellen irányuló lézeres zavarások. Az ehhez hasonló esetek sajnos Békésben sem szokatlanok, 2019 márciusában például egy békési férfi zöld lézerfénnyel vakította el egy repülőgép vezetőjét.

beol.hu

Forrás: Shutterstock illusztráció

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a Facebook-on tette közzé, hogy az utóbbi időben egyre többször zavarják meg lézerrel a pilótákat. A kiskereskedelmi forgalomban is kapható, kézben hordozható lézerek fénye akár több kilométerről is zavaró lehet a pilótáknak – írja a baon.hu.

– A lézerfény percekre elvakíthatja a pilótát, rosszabb esetben maradandó egészségkárosodás, akár a látás részleges elvesztése is bekövetkezhet. A lézeres zavarás tehát komoly repülésbiztonsági kockázatot jelent és különösen veszélyes az egypilótás típusoknál, mint például a vadászgépek, ahol nincs másik pilóta, aki átvehetné a repülőgép irányítását az elvakított kollégától – hívták fel a figyelmet.

Lézerrel vakította a pilótát, felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság

Mint arról korábban hírportálunkon beszámoltunk, egy békési férfi 2019-ben a szobája nyitott ablakából zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal célzottan egy repülő irányába világított legalább három alkalommal, esetenként több másodpercig. A repülő körülbelül tőle 5-6 kilométer távolságban volt. A lézeres irányzék első alkalommal eltalálta a gépet ténylegesen vezető sértett szemét, amitől szeme káprázni kezdett, éleslátása körülbelül 30 másodpercre megszűnt, ezért az oktatópilótának kellett átvennie az irányítást.

A repülőgépvezetők lézeres megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, bűncselekmény, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható. Magyarországon már van precedens arra, hogy valakit jogerősen elítéltek emiatt – hangsúlyozták, kérve a lakosságot, hogy tanúsítsanak felelős állampolgári magatartást és mellőzék az ilyen jellegű zavaró tevékenységet. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ezeket az eseteket haladéktalanul jelentik az illetékes hatóságoknak.

https://www.facebook.com/mh59airbase/photos/a.1476086749120785/4014508295278605/?type=3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában