Békés megye

2021.01.28. 08:34

Letartóztatták az ukrán embercsempészeket

A Szarvasi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt kezdeményezte egy 18 és egy 20 éves ukrán állampolgárságú férfi letartóztatását.

beol.hu

A Lengyelországban, Lublinban élő férfiak vasárnap este az M44-es autóúton 10 migránst szállítottak az autójukban – olvasható a Békés Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A 20 éves férfi január 24-én az esti órákban Magyarország területén, a magyar-román határ közelében, az Elek és Lőkösháza közötti úton a személygépkocsijába felvett 5 fő iraki, 2 fő tunéziai és 3 fő egyiptomi állampolgárságú személyt, akik az államhatárt gyalogosan, a „zöldhatáron”, engedély nélkül lépték át.

A 18 éves férfi „előfutóként” egy személygépkocsival a migránsokat szállító autó előtt haladva biztosította az útvonalat. Az elkövetők célja a migráns személyeknek az ország belseje felé történő szállítása volt. A migránsokat szállító autót január 24-én 21 óra 30 perckor az M44-es autóút 76 kilométerszelvényénél vonták ellenőrzés alá, míg a másik férfit rögtön ezután a Gödényhalmi pihenőhelyen fogták el – áll a közleményben.

A letartóztatás kezdeményezésére egyrészt azért került sor, mert a büntetés várható mértékére és az embercsempészek külföldi kapcsolataira figyelemmel fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye. Másrészt a szervezett elkövetésre és tagadásukra figyelemmel az is megalapozottan feltehető volt, hogy szabadlábra kerülésük esetén a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személy megfélemlítésével, befolyásolásával vagy a tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetnék.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértett és letartóztatásukat egy hónapra elrendelte.

Ezek is érdekelhetik