Békés megye

2021.01.16. 19:59

Kevesebben sérültek meg tavaly az utakon

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján hazánkban, a tavalyi évben közel 2000 sérüléses balesettel kevesebb történt, mint azelőtt. A számok csökkenését a szakértők a járványhelyzettel és az elrendelt kijárási korlátozással is összefüggésbe hozzák, a pandémia idején ugyanis jóval alacsonyabb a forgalom az utakon. Magyarországon harminc, Békés megyében pedig csaknem húsz százalékkal csökkent a balesetek száma.

Nagy Szilvia

Szalagkorlátnak ütközött egy autós 2020.12.28-án Hajdúszoboszlón, a Nádudvari úton. A balesetben személyi sérülés nem történt, ám információink szerint a járművezető esetében felmerült az ittasság gyanúja. 20201228 Hajdúszoboszló Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Matey István

A megyei rendőr-főkapitányságon elmondták, a közúti közlekedési balesetek számának alakulása több tényezőtől függ, de kétségtelen, hogy a pandémia alatt kisebb a forgalom is.

– Békés megyében 2020 no­vember végéig 401 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt,

ez kilencvenkilenccel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában – számolt be hírportálunknak dr. Szombati Andrea.

A rendőrség megyei szóvivője hozzátette, a 2010 és 2020 közötti időszakot tekintve is ez a legkedvezőbb adat, hiszen a második legjobb évben, 2012-ben is 487 baleset történt a megyei utakon. Tavaly tíz baleset végződött halállal, mindegyik tragédiában egy ember vesztette életét.

Mintegy húsz százalékkal kevesebb balesetnél kellett helyszínelniük a rendőröknek tavaly az egy évvel korábbihoz képest /Fotó: MW/

– Ha 2010-től kezdődően ezeket az adatokat végignézzük, akkor jól látható, előfordult, hogy kétszer ennyi közlekedőt veszítettünk el. 2011-ben például 20 halálos áldozata volt a közlekedési baleseteknek – emelte ki dr. Szombati Andrea.

Hozzáfűzte, az elsődleges adatok szerint

tavaly november végéig 116-an sérültek meg súlyosan a megye útjain,

386-an pedig könnyebben. Az előbbiek tekintetében az elmúlt 11 év legkedvezőbb adata a 2012-es volt, amikor 171-en sérültek meg súlyosabban, de ez meg sem közelíti a 2020-as adatot. A könnyű sérültek száma viszont 2010 óta sohasem volt ilyen alacsony.

A szóvivő azt is elmondta, a kedvező tendencia sajnos nem mutatkozik meg az ittasan okozott személysérüléssel járó közlekedési balesetek számában, ezek aránya tíz százalék fölött van.

– Tavaly november végéig 49, az előző évinél eggyel kevesebb olyan sérüléses baleset volt, amelyet ittas közlekedő okozott

– összegezte, hozzátéve, hogy a vezető baleseti okok sorrendje tekintetében sem történt jelentős változás. Elsőbbségadás elmulasztása miatt történt a legtöbb, összesen 140 sérüléssel járó baleset. Az okok között ezt követte a gyorshajtás –108 vezető lépte át a sebességkorlátot – és a kanyarodási szabályok megszegése. Utóbbi miatt 71 baleset történt Békésben.

A szabálytalanság mint tettestárs

Dr. Szombati Andrea szóvivő elmondta, a rendőrség örvendetesnek tartja, hogy kevesebb sérüléssel járó szerencsétlenség történt 2020-ban, és kevesebben vesztették életüket megyénk útjain, de aláhúzta, egy áldozat is sok, mert mindenkit hazavárnak.

A rendőrök felhívták a figyelmet arra, hogy a balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy betartják a szabályokat, vigyáznak magukra, utasaikra, és tekintettel vannak közlekedőpartnereikre is.

Kérik, hogy senki ne vezessen ittasan, ne lépje túl a sebességhatárokat, tartsa be az elsőbbségi és kanyarodási szabályokat, valamint a közúti közlekedésre vonatkozó valamennyi előírást a balesetek elkerülése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában