Békés megye

2021.01.04. 11:14

A bájitaltól a férfi elaludt, a netes szerető mindent vitt, amit ért

A 2020-as esztendőből érdekes, szomorú, tanulságos bűnügyi történeteket gyűjtöttünk össze. Mindebben segítségünkre volt dr. Szombati Andrea őrnagy, a megyei főkapitányság sajtószóvivője, dr. Feuerwerker Béla alezredes és Lipták András hadnagy, a főkapitányság sajtóreferense.

Nyemcsok László

Lánykérőbe indult egy férfi augusztusban Bucsán. Egy üveg pálinkával jelent meg egy családnál, ahol két hölgy volt, mégpedig testvérek. Együtt italoztak, majd a férfi meg akarta kérni a nővér kezét. A lánykérés nem tetszett az édesapának, ezért elküldte a férfit. Ő viszont többször visszament, de ekkor már a fiatalabbik nővel és a családfő feleségével is szívesen házasodott volna. Végül a testvérpárt annyira felidegesítette a férfi, hogy bántalmazták őt. Egyikük ellökte, többször megrúgta, a másik nő pedig arcon ütötte.

A medgyesegyházi rablás egyik gyanúsítottjára tizenkét év után leltek rá a rendőrök /Fotó: BRFK/

Tizenkét perc, tizenkét év

Júniusban az egyik csabai dohánybolt előtt egy fiatalember összetört egy üveget, majd a törött üveggel bement a trafikba, és a bevételt követelte az eladótól. A nő nem adott neki, ezért a férfi maga vett ki pénzt a gépből, és elmenekült. A rendőrök a rablásról érkezett bejelentés után 12 perc alatt elfogták a gyanúsítottat.

2020 egy 12 évvel ezelőtti ügyben is eredményt hozott. Még 2008 nyarán fegyverrel ment be két, parókát és álbajuszt viselő férfi egy dinnyefelvásárló cég irodájába Medgyesegyházán. Az ott dolgozó nőt megfenyegették, a bevételt követelték tőle. Miután megkapták a több mint félmillió forintot, megkötözték, és a mosdóba zárták a nőt, majd elmenekültek. A Békés megyei rendőrök idén október 6-án hajnalban Győrújbaráton elfogtak egy férfit, aki a nyomozás adatai szerint a 12 évvel ezelőtti rablás egyik gyanúsítottja.

Randiból rendőrségi ügy

Februárban a szarvasi rendőrök őrizetbe vettek egy kiskunhalasi nőt. A 26 esztendős hölgy különböző internetes oldalakon hirdette, hogy pénzért szexuális szolgáltatást nyújt. Egy szarvasi férfi többször is felhívta magához. Egyszer a nő megkérdezte, hogy mikor mennek buszok Kondorosra. A férfi bement a szobába, hogy számítógépen megnézze a menetrendet, aztán újra kiment a konyhába és megitta az italát. Ezután rövid idő alatt elaludt, majd amikor magához tért, akkor látta, hogy hiányzik a mobiltelefonja, a kulcsai, és a fagyasztószekrényét is kipakolták. A gyanú szerint alkalmi partnere rabolta ki. A nő altató hatású gyógyszert kevert a kuncsaft italába, amíg a férfi a szobában a menetrendet nézte. Miután a férfi elaludt, a nő átkutatta a lakását, és több dolgot elvitt.

Szintén februárban egy 29 éves, sárándi nő két napra kibérelt egy lakást Békéscsabán, majd az interneten feladott egy hirdetést, hogy férfiakat fogad. Többen felhívták, de csak ketten mentek el hozzá. A második férfi, amikor megérkezett, a nő kérésére előre fizetett. Ekkor látta a nő, hogy sok pénz van nála. Elküldte zuhanyozni, közben kivette a nadrágja zsebéből a több mint százezer forintot, és elment a lakásból. A férfi nem sok időt töltött a fürdőszobában, ahogy benyitott, szinte rögtön észbe kapott, hogy kint hagyta a pénzét. Azonnal kiment, de akkor már a nő – aki a pénz mellett egy kávéfőzőt is elvitt a lakásból – nem volt ott. A férfi bejelentése után a Békéscsabai Rendőrkapitányság nyomozói azonosították a nőt, majd Hajdú-Bihar megyei lakásán elfogták.

Nekik semmi sem szent

Kétszer törték fel májusban Békésen a Széchenyi téri katolikus templom bejáratánál lévő adománygyűjtő perselyt. A városi kapitányság rendőrei néhány nap alatt kiderítették, hogy egy békéscsabai férfi gyanúsítható a bűncselekményekkel. Először két társával volt, másodjára egyedül. Telekgerendási társait Győrben fogták el.

Becsődölt a vállalkozás

Júliusban őrizetbe vettek egy anyát és a fiát. A 22 éves férfi a gyanú szerint élettársával tartatta ki magát. Interneten feladott hirdetések segítségével szerzett neki szexpartnereket. A hívásokat a nő fogadta, de az üzenetet küldőknek a férfi válaszolt, és a nő nevében leegyeztette a találkozók időpontját, helyszíneit. Gyulán, apartmanházakban bérelt szobákat, majd miután az élettársa pénzért szexuális szolgáltatást nyújtott a hozzá érkezőknek, magához vette a bevételt.

A fiatalember a gyanú szerint édesanyja segítségével szervezte a prostitúciós tevékenységet.

A bűnözők és a rendőrök keze is átnyúlik a határon

Aki rosszban sántikál, az persze nem áll meg a megyehatároknál, ezért rendőreink sem csak Békésben dolgoznak.

– Az elmúlt évekhez hasonlóan 2020-ban is többször fogtak el más megyékben olyan gyanúsítottakat, akik Békés mellett az ország más megyéiben is követtek el bűncselekményt – hangsúlyozták a megyei főkapitányság sajtómunkatársai.

Februárban Budapesten, Izsófalván és Makón egy időben ütöttek rajta egy Angliából irányított, unokázós csalásokra szakosodott bűnszervezet hat tagján.

Márciusban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy férfit fogtak el, aki a gyanú szerint időseket megkárosító bűnszövetség tagja volt. Társaival az áramszolgáltató munkatársainak adták ki magukat, és úgy loptak meg, csaptak be nyugdíjasokat.

Márciusban és májusban Budapesten és Hernádon egy internetes csalássorozat gyanúsítottjait csípték nyakon. Ők nagy értékű dolgokat, például mobilházat, mobilgarázst, munkagépeket hirdettek az interneten, de a vevőknek nem juttatták el a megvásárolt dolgokat. Március közepén Nyíradonyban szintén egy olyan férfit fogtak el, aki az interneten ugyanilyen módszerrel csapott be többeket.

Augusztusban Berettyóújfaluban akadt horogra négy férfi, akik több betörést követhettek el az országban. Közülük hárman Orosházán egy irodaházból vittek el egy széfet. Úgy, hogy ketten figyeltek, egy férfi pedig – aki az arcát maszkkal takarta el – ellopta a pénztárolót. Szeptemberben Szolnokról két férfit állítottak elő. Ők a gyanú szerint tehervonatokon szállított kamionok pótkocsijának ponyváit vágták ki, és a pótkocsikból loptak.

Októberben pedig egy összehangolt akcióban paplanokkal házaló csalókat fogtak el Salgótarjánban és Orosházán.

Olvassa el az első részt is!

https://www.beol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/rekordnak-szamitott-amikor-egyszerre-harmincket-migranst-fogtak-el-3575203/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában