ügyészségi hírek

2020.12.25. 18:17

Hamis műszert és szoftvert használt mezőhegyesi műhelyében

Úgy használt egy autószerelő műhelyben internetről letöltött programokat, hogy nem fizette meg a szerzői jogdíjakat – ezért, vagyis szerzői jogok megsértése miatt emelt vádat a napokban a Battonyai Járási Ügyészség egy 59 éves pitvarosi férfi ellen.

L. B.

A férfi mezőhegyesi autószerelő műhelyében az adóhatóság járőrei tavaly november 19-én tartottak hatósági ellenőrzést. Akkor találtak két autodiagnosztikai hibakódolvasó műszert, azokhoz kapcsolva két laptopot, azokon pedig feltelepítve, használatra alkalmas állapotban két-két diagnosztikai szoftvert. A diagnosztikai műszereket hamisak, úgynevezett kínai klónok voltak, a hamis diagnosztikai eszközökhöz pedig feltört szoftverek társultak – ismertette közleményében a megyei főügyészség.

A vádhatóság szerint a férfi a laptopokra feltelepített, a munkavégzéséhez használt szoftvereket nem azok hivatalos forgalmazóitól vásárolta, hanem azokat évekkel korábban az interneten ismeretlen webhelyről szerezte meg, valamint ismeretlen embertől vásárolta, és azok után szerzői jogdíjat nem fizetett. Ha a vádlott a szoftvereket hivatalosan, legális forrásból vásárolta volna meg, évente közel 850 ezer forint szerzői jogdíjat kellett volna fizetnie. Összességében így 2,2 millió forint kárt okozott.

A járási ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő 59 éves pitvarosi férfit – tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében – pénzbüntetésre ítélje. Emellett a nyomozás során lefoglalt két laptopot a rajtuk lévő szoftverekkel együtt kobozza el, a két műszert pedig – mivel azok értéktelenek – semmisítse meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában