Békés megye

2020.06.04. 15:40

Időseket vernek át a nyílászárós csalók

Több Békés megyei településről is jelezték, hogy magukat nyílászáró-felújítónak kiadó csalók esetenként akár több tízezer forinttal is megkárosítanak főleg idős embereket – tájékoztatott a Békés Megyei Kormányhivatal.

P. G.

Az ál-szakemberek lézeres eszközzel mérik fel a nyílászárókat, de a munkát sosem végzik el /Illusztráció: Shutterstock/

A kormányhivatal információi szerint az ügyeskedő „szakemberek” – esetenként a katasztrófavédelmi igazgatóságra is hivatkozva – a lakás ablakainak korszerűsítését, javítását, valamint egyszerűsített energetikai tanúsítvány elkészítését ajánlják fel a tulajdonosoknak.

A módszer a régi: a trükkös „szakemberek” egy feltehetően lézeres eszköz segítségével több nyílászárót is megvizsgálnak a lakásban, majd az elbizonytalanodott tulajdonossal egy vállalkozási szerződést íratnak alá. A szerződés szerint a cég több tízezer, de akár százezer forintot meghaladó összegért egy éven belül vállalja a nyílászárók korszerűsítését, javítását, a mintegy 50-70 négyzetméteres lakásban.

Az ál-szakemberek lézeres eszközzel mérik fel a nyílászárókat, de a munkát sosem végzik el /Illusztráció: Shutterstock/

A lakásban elvégzett felmérésért a cég képviselője már a helyszínen 10 ezer, de akár 70 ezer forintot is elkér. Ezt az összeget mindvégig előlegként emlegeti, de a vállalkozási szerződésre és a számlára már felmérési díjat ír, amely az apró betűs rész szerint a szerződés megszüntetése, elállás esetén „nem jár vissza”.

A Békés Megyei Kormányhivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy önmagában a direkt marketing, vagy akár a nyílászárók korszerűsítésének megrendelése nem jogsértő, azonban a házaló vállalkozások egyike sem jogszabályi előírás, hatósági döntés, vagy képviselet alapján folytatja tevékenységét. Ahogy a kormányhivatali tájékoztatóban is utaltak rá, nem az első eset, hogy ilyen módon csalnak ki pénzt idősektől. Tavaly is történtek hasonló esetek.

Nem kötelező beengedni őket

A vállalkozások beengedése a lakásokba egyáltalán nem kötelező, sőt a Békés Megyei Kormányhivatal mindenkit óvatosságra int: a kéretlenül jelentkező vállalkozások befogadását senkinek nem ajánlják.

A tájékoztatóban arra is felhívták a figyelmet: fontos, hogy bármilyen – gyanús, bizonytalannak tűnő – szerződés megkötése előtt kérjék ki akár a családtagok, akár a fogyasztóvédelmi hatóság véleményét, tanácsát, mielőtt meggondolatlanul több tízezer forintot fizetnének ki szükségtelen termékekért vagy szolgáltatásokért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában