Békés megye

2020.04.18. 14:14

Több lopási ügyben intézkedtek az ügyészi szervek

Több lopás ügye adott munkát a Békés megyei ügyészi szerveknek az elmúlt napokban.

T. N.

Illusztráció: Shutterstock

Kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 34 éves békéscsabai illetőségű, de békési tartózkodási helyű nővel szemben és vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a korábban lopás bűntett miatt már elítélt nőt tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében közérdekű munka büntetésre ítélje.

A nő 2016 óta rendszeresen, havi gyakorisággal meglátogatott egy enyhe fokú értelmi fogyatékos férfit annak dobozi lakásán szexuális kapcsolat létesítése céljából, amelyért a sértett alkalmanként 7-8 ezer forintot fizetett neki. 2019. december 29-én az esti órákban a sértett férfi és a nő egy lakatlan dobozi házban találkoztak, amely a sértett felügyelete alatt állt. A nő a szexuális kapcsolat létesítése után a férfi tudta nélkül a pénztárcájából – amely a ház kamrájában egy polcon volt elhelyezve – jogtalan eltulajdonítási szándékkal kivett 55 ezer forintot majd a szexuális aktusért további 7 ezer forintot vett át a sértettől és távozott az ingatlanból.

A Gyulai Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat egy büntetett előéletű 35 éves lőkösházi nővel szemben, aki ittas ismerősét szabadította meg az értékeitől.

A nő és a sértett férfi ismerősi viszonyban voltak, a nő ismerte a férfi Lőkösháza, Vasút utcai lakóházát is, mert korábban járt oda takarítani, illetőleg többször kért tőle kölcsön pénzt. A nő 2019. január 06-án, a kora esti órákban is megjelent a sértett lakóházánál, hogy pénzt kérjen tőle. Az utcai kiskapu reteszét elhúzva bement az ingatlanba, majd a nyitott bejárati ajtón keresztül a házba is, ahol az egyik szobában a sértett ittas állapotban aludt. A nő készpénzt keresve átkutatta az alvó sértetten lévő, illetőleg az ágy mellé ledobott ruhadarabok zsebeit. A sértett farmerjának zsebében 22 ezer forintit talált, amelyet magához vett, illetőleg az asztalról elvette a sértett 20 ezer forint értékű mobiltelefonját is és távozott a házból. A nő másnap Békéscsabán megkísérelte értékesíteni az ellopott mobiltelefont, de az nem járt eredménnyel, ezért azt a vasútállomás előtti téren egy kukába beledobta, ahol azt később megtalálták és lefoglalták, így a sértett részére okozott kár részben megtérült.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a nőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és 22 ezer forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben.

Illusztráció: Shutterstock

A Szeghalmi Járási Ügyészség szabálysértési értékre dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy 19 éves büntetett előéletű férfi és társa, egy 41 éves büntetett előéletű, többszörös különös visszaesőnek minősülő szeghalmi férfi ellen.

A két férfi január 31-én a délelőtti órákban a nyitott kapun át jogtalan eltulajdonítási szándékkal bementek egy Szeghalom, Újtelep XVII. utcai ház udvarára, majd egy lakattal lezárt műhely ajtaját testi erővel befeszítették és onnan egy 5 ezer forint értékű sarokcsiszolót vettek magukhoz. A szerszámot egyikük 2 ezer forintért értékesítette, a pénzen pedig fele-fele arányban megosztoztak.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a fiatalabb férfit közérdekű munka, míg idősebb társát elzárás büntetésre ítélje és ezer-ezer forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást velük szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában