bírósági tárgyalás

2020.03.05. 19:51

Droggal üzletelhetett otthonában az egész kevermesi család

Droggal, herbállal és kristállyal üzletelhetett a kevermesi J. család, ezért állt csütörtökön a Gyulai Törvényszék elé a 46 éves apa, a 44 éves anya, valamint a 26 éves fiuk. A vádlottak tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el. Akkor buktak le igazán, amikor Medgyesegyházánál ellenőrizték őket a rendőrök, és a kocsiban, egy rejtekhelyen, fekete zokniban közel 50 gramm fehér port találtak. Az ügyben nem született ítélet.

Licska Balázs

Forrás: Shutterstock illusztráció

A vádirati tényállás szerint a J. család – az apa, az anya, a fiuk, valamint a 2017-ben elhunyt másik fiuk – többeknek adott el Kevermesen herbált és kristályt, az értékesítette a vevőknek a cuccot, aki pont otthon volt. Az ügyész sorolta, miszerint kik és mekkora mennyiségben vettek tőlük illegális szert, általában egy tasakot 1000 forintért, 1 grammot 5000 forintért cserélt gazdát. Összességében több mint 600 ezer forint értékben üzleteltek a vádlottak.

Akkor buktak le igazán, amikor az apa és az anya a fiuk járművével, egy BMW-vel Tiszaföldvárra ment, hogy beszerezzék a bizniszhez szükséges cuccot. Amikor hazafelé tartottak, Medgyesegyháza környékén elfogták őket a rendőrök, és a kocsiban, a tetőkárpitban kialakított rejtekhelyen, egy fekete zokniban közel 50 grammnyi fehér port találtak. Ezt követően a rendőrök házkutatást tartottak, az üzlethez szükséges mérleget, tasakokat foglaltak le.

Fotó: police.hu

A megyei főügyészségen a három vádlottal szemben kábítószer-kereskedelem, valamint új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt emeltek vádat. Azt indítványozták, hogy – amennyiben beismerik tettüket és bűnösségüket – az apával szemben 9,5 év, az anyával szemben 6,5 év, valamint a fiúval szemben 8 év szabadságvesztést szabjanak ki. Azonban egyik vádlott sem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el.

Fotó: police.hu

A csütörtökön a Gyulai Törvényszéken tartott előkészítő ülésen a 46 éves apa nem értette, hogy miért küldenék őket ilyen sok évre rács mögé, mint mondta, nem öltek meg senkit. Hozzátette, mivel depressziós, saját használatra, megnyugtatására vásárolta a közel 50 grammnyi cuccot, amit megtaláltak a rendőrök. A 44 éves anya szintén úgy fogalmazott, nem csinált semmi törvénybe ütközőt. A 26 éves fiú sem ismerte el bűnösségét.

A vádlottak és védőik másik szakvélemény beszerzését, másik szakértő kirendelését kérték, újból megvizsgáltatnák a lefoglalt közel 50 grammnyi cucc hatóanyag-tartalmát. A vádhatóság szerint ez nem indokolt és nincs is rá lehetőség a jogszabályok szerint. A vádlottak és védőik azt is indítványozták, hogy legyen szembesítés, hallgassanak meg személyesen minden tanút, minden vevőt. Az ügyészség szerint fontos a tanúk kímélete, a szembesítés nem kötelező.

Az előkészítő ülésen nem született ítélet az ügyben. Ezért a Gyulai Törvényszék tárgyalást tűzött ki, az ügy májusban folytatódik.

Letartóztatásban marad az apa és az anya

A védelem azt kérte, hogy a jelenleg immár több mint két éve letartóztatásban lévő apát és anyát engedjék ki, szerintük enyhébb kényszerintézkedés, például a házi őrizet is elegendő. Érdekes, az apa rögtön azt mondta, maradna a rács mögött. Az anya végegyházi rokonaihoz költözhetne és dolgozhatna a védelem meglátása szerint. Az ügyészség szerint ugyanakkor mindkét vádlott vonatkozásában indokolt a letartóztatás fenntartása.

A Gyulai Törvényszék fenntartotta a letartóztatást. Ugyanis a házi őrizet a szökés és elrejtőzés veszélyét küszöbölte volna csak ki, ami továbbra is fennáll, kiemelt bűncselekményekről van szó. Fennáll a bűnismétlés veszélye is, főleg annak tükrében, hogy egyébként otthon üzleteltek a droggal a vádlottak a vádirati tényállás szerint. Mivel eddig mindössze az előkészítő ülésen vannak túl, a tárgyalási szakasz és a bizonyítás nem kezdődött el, lehet tartani a tanúk befolyásolásától, a bizonyítékok manipulálásától. Hozzátették: az apa és az anya esetében nem lényeges az, hogy a fiuk szabadlábon védekezik.

ELŐZMÉNYEK:

Borítókép illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában