Békés megye

2020.01.03. 06:19

Több lopási ügyben emeltek vádat a megyében

Lopások és sikkasztás miatt emeltek vádat több ügyben a megyében – tájékoztatott közleményében a Békés Megyei Főügyészség.

Illusztráció: Shutterstock

Kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 53 éves büntetlen előéletű békéscsabai nővel szemben.

A nő 2017 szeptemberében arra kérte meg egyik munkatársát, hogy részletre vásároljon a saját nevére, de a terhelt nő és lánya részére 1-1 nagy értékű mobiltelefon készüléket, egyenként 175 ezer forint értékben, amelyeknek törlesztő részleteit és a havi előfizetési díjakat majd a terhelt fogja fizetni. Ez így is történt egészen 2018 májusáig, amikor is a nő elvesztette a munkáját, így a telefonok részleteit és a havi díjakat a továbbiakban nem fizette a sértett felé, majd 2018 júliusában az ekkor összesen 280 ezer forint értéket képviselő készülékeket egy telefonszaküzlet részére értékesítette. A távközlési szolgáltató megbízásából eljáró követeléskezelő cég több mint 620 ezer forintot követel a sértett nőtől.

A Békéscsabai Járási Ügyészség szabálysértési értékre üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy 34 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfival szemben és arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit bocsássa próbára és 12.999.-Ft erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben.

A férfi 2019 július 1-én az egyik békéscsabai élelmiszerboltból egy 12.999.-Ft értékű, aktivitást figyelő okosórát tulajdonított el oly módon, hogy a termék csomagolását kibontotta, majd az órát fizetés nélkül kivitte az üzletből. Másnap reggel, nyitáskor visszatért a helyszínre és ismét egy okosórát, valamint egy 4.500.-Ft értékű power bankot tett be a táskájába és megint fizetés nélkül távozott. 8 óra körül ismét megjelent az üzletben, ez alkalommal egy ezer forint értéket képviselő biciklis nadrágot zsákmányolt, majd délután egy 479.-Ft értékű pacalpörkölt konzervet tett a táskájába és megpróbált fizetés nélkül távozni. A biztonsági őr ekkor fülelte le és az aznap eltulajdonított összes terméket visszavette tőle.

Illusztráció: Shutterstock

A Battonyai Járási Ügyészség lopás vétsége miatt emelt vádat egy 57 éves és egy 43 éves mezőhegyesi férfi ellen, akik 2019. június 1-én a Mezőhegyesi Önkormányzat fóliasátrából 8.500.-Ft értékben tulajdonítottak el 30 kg karfiolt. Mindkét férfi volt már büntetve vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt, a fiatalabbik különös visszaesőnek minősülő bűnismétlő. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az idősebb férfit közérdekű munka büntetésre, míg a fiatalabb elkövetőt felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje.

A Békési Járási Ügyészség kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat és próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt egy 35 éves büntetlen előéletű békési férfival szemben, aki 2019. szeptember 5-én egy békési gyorsétterem asztaláról tulajdonította el egy nő őrizetlenül hagyott tárcáját benne 12 ezer forimt készpénzzel, iratokkal, lakáskulccsal, és egy autó indítókulcsával. A sértett dolgai – a készpénz kivételével – visszakerültek a tulajdonoshoz, így az okozott kár részben megtérült.

A Békési Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó lopás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves büntetett előéletű szegedi férfi ellen.

A férfi árverés útján vásárolt meg 2016 novemberében egy mezőberényi családi házat, amelyben korábbi tulajdonosa benne hagyta az ingóságait, a bútorokat, műszaki és egyéb használati tárgyakat mindösszesen 2 millió 700 ezer forint értékben, amelyeket a későbbiekben sem szállított el. A terhelt férfi 2018 első felében az ingóságok egy részét értékesítette, míg másik részét az ingatlan kitakarítását végző személyeknek adta a kitakarításért cserébe. A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit pénzbüntetésre ítélje és kötelezze őt a sértett kárának megtérítésére.

6 rendbeli lopás bűntette, 9 rendbeli lopás vétsége és 1 rendbeli jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 20 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő mezőberényi férfi ellen.

A férfi 2019 április-május-június hónapjaiban több alkalommal úgy tulajdonított el három különböző ingatlanból fűnyírókat, hogy a nyitott bejárati ajtón keresztül vagy a kerítésen bemászva jutott be az ingatlanok udvarára és végzett kutatást a melléképületekben. Számlájára írható több gépkocsi-feltörés és lopott élelmiszerüzletekből is. Két alkalommal úgy lopta el a kerékpárral közlekedő sértettek táskáját, hogy kerékpárral melléjük hajtott és kiemelte kosarukból a táskájukat, majd elhajtott a helyszínről. Az egyik ingatlan elől egy 15 ezer értékű, 20 kg súlyú kisborjút vezetett el, amit később 2.500.-Ft-ért eladott. A nyomozás során a borjút épségben megtalálták, így visszakerült a gazdájához. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és 325 ezer forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben.

A Békéscsabai Járási Ügyészség társtettesként elkövetett lopás vétségének kísérlete miatt emelt vádat egy 55 éves csanádapácai, egy 54 éves mezőkovácsházi és egy 48 éves medgyesegyházi nővel szemben. Mindhárom nő büntetett előéletű, a járási ügyészség elzárás büntetés kiszabását indítványozta velük szemben.

A három nő 2019. március 29-én a déli órákban Újkígyóson egy Hosszú utcai családi házba jutottak be oly módon, hogy a kerítésen benyúlva leakasztották a kapu kulcsát, majd a kinyitották a kaput, és bementek a nyitva lévő házba. A házat átkutatták és egy pénztárcát vettek magukhoz 46 ezer forint készpénzzel, de a szomszéd észrevette őket és értesítette a rendőröket, akik a helyszínen tetten érték a három nőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában