bírósági tárgyalás

2019.11.07. 17:25

Útszéli parkolókba vitték a szemetet egy csabai pizzériából

Egy békéscsabai pizzériából a 44-es főút melletti parkolókba vitték a keletkezett szemetet – ezért állt a minap a Békéscsabai Járásbíróság elé több vádlott, akik között ott van az étteremvezető, illetve a hulladékot engedély nélkül elszállító cég több munkatársa. Az ügyben egyelőre nem született ítélet.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint az elsőrendű vádlott egy 47 éves békéscsabai nő, ő vezette akkor és irányítja jelenleg is az adott éttermet. 2017 végén kiderült, hogy az a cég, amelyik addig megoldotta a szemét elszállítását, a jövőben nem teszi ezt meg. Az étteremvezető takarítás kapcsán ismerte a másodrendű vádlottat, egy férfit, aki bejegyzett egy vállalkozást. A céget a másodrendű vádlott vezette, a harmad- és a negyedrendű vádlott tag volt ebben.

A nő és a férfi aztán megállapodást kötött a szemétszállításra vonatkozóan, mivel a vállalkozás számlaképes volt. A cég azt vállalta, hogy havi 35 ezer forintért elviszi a hulladékot – pedig arra nem volt engedélye, és a vádirati tényállás szerint erről tudott az étteremvezető és a cégvezető is.

Egy pizzéria hulladéka került az útszéli parkolókba /Illusztráció: Shutterstock/

A vádhatóság szerint bár minden érintett tisztában volt azzal, hogy jogszerűen nem vihetik el és helyezhetik el a szemetet, végül a harmad- és negyedrendű vádlott a zsákokba tett hulladékot bepakolta egy személygépkocsiba. Több alkalommal összesen hatvan zsák szemetet szállítottak el, és azok többségét Békéscsaba és Kondoros között, a 44-es főút parkolóiban tették le, néhányat pedig egy Vécsey utcai tárolónál. A rendőrök egyébként többször tetten érték a tilosban járókat.

A járási ügyészség a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat a négy vádlottal szemben, és – a bűnösségük beismerése esetére – pénzbüntetés, valamint közérdekű munka kiszabását indítványozta. Bár a vádlottak nem ismerték el bűnösségüket, nagyjából ilyen büntetésre számíthatnak.

Az étteremvezető azt hitte, van engedély a szemétszállításra

Bár az étteremvezető azt mondta, elismeri bűnösségét, végül ezzel ellentétes nyilatkozatot tett. Ugyanis azt állította: ő nem tudta, hogy a férfi vállalkozásának nincs a szemétszállításra jogosultsága, mivel a cégvezető kijelentette, azt mondta neki, hogy van engedély.

A Békéscsabai Járásbíróságon a minap tartott előkészítő ülésen azt mondta: a szerződésben rögzítették, hogy a férfi cége mikortól és milyen gyakorisággal – heti egy-két alkalommal, amikor megtelik a konténer – viszi el a szemetet a havi 35 ezer forintért cserébe.

A megállapodás során abban maradtak – legalábbis azt gondolta –, hogy nyilván a szeméttelepre kerül a zsákokba pakolt hulladék, ami kommunális hulladék, vagyis papír és műanyag, nem pedig éttermi maradék volt. Meg sem fordult a fejében, hogy parkolókban köt ki a szemét. Ha tudta volna, nyilván tesz ellene. Azt egyébként látta, hogy személygépkocsival viszik el a pizzériától a hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában