bírósági tárgyalás

2019.11.13. 13:50

Hegyes acéltüskéket szúrhatott a töltésbe egy okányi férfi

Kihegyezett acéltüskéket pakolt a vádirati tényállás szerint a járművek által kitaposott nyomvonalba, amik miatt két kocsi kapott defektet – emiatt állt szerdán a Gyulai Járásbíróság elé egy 40 éves okányi férfi. A vádlott tagadta, hogy ő lett volna az elkövető. Az ügyben nem született ítélet.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint egy éve Okány külterületén, a Holt-Sebes-Körös csatorna töltésén, a kocsik által kitaposott nyomvonalba kereszt alakú, kihegyezett acéltüskéket szúrt a 40 éves okányi férfi. Azok 3 centiméteres hegye észrevehetetlen volt. Két kocsi kapott defektet miattuk: az egyik autónál két gumiabroncs, a másik autónál pedig egy ment tönkre, ezzel összesen 6 ezer forintos kárt okozott a vádlott a vádhatóság szerint.

A járási ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt emelt vádat a férfival szemben.

Két kocsi kapott defektet a kihelyezett acéltüskék miatt /Illusztráció: Shutterstock/

– Egyáltalán nem érzem magam bűnösnek – kezdte a szerdán a Gyulai Járásbíróságon tartott előkészítő ülésen a 40 éves okányi férfi, aki egyébként hegesztő, jelenleg álláskereső és alkalmi munkákból él. Hozzátette, rendszeresen gyűjt vashulladékot azzal az indokkal, hogy majd valamire csak fel lehet használni őket, de ha nem, akkor is le lehet adni kilogrammonkénti 40 forintért. Több köbméternyi vashulladék lehet az udvarán.

Felidézte, hogy mi történt nagyjából egy éve. Megjelentek nála a rendőrök – emlékei szerint hallopás miatt –, de csak az élettársa volt otthon, ő nem. A rendőrök szét is néztek nála, és lefoglaltak, elvittek egy hiányos vashálót, ami a kapubejárónál, tehát látható helyen volt lerakva. Később gyanúsították meg azzal, hogy ezt meg azt csinált, hogy kereszt alakú tüskéket vágott ki a vashálóból, amiket aztán leszúrt a Holt-Sebes-Körös csatorna töltésén.

– Azt mondták, azért raktam ki a tüskéket, hogy ha orvhalászaton érnek, akkor elmenekülhessek, hogy ne érhessenek utol. De ez nem igaz – hangsúlyozta a vádlott, akik végig tagadott, és szerinte lefoglalt vashálót már hiányosan szedte össze, nem ő vágott ki belőle darabokat. Hozzátette, rendszeresen járnak ki a vízpartra horgászni, de csak kicsi, alig 5 centiméteres kopoltyúsokat szoktak fogni, és kiemelte, eddig senkivel semmi összetűzése nem akadt.

A vádhatóság 300 ezer forintos pénzbüntetés kiszabását indítványozta arra az esetre, ha a vádlott beismerné tettét – ez viszont ugye nem történt meg –, és elhangzott, hogy a legsúlyosabb büntetése akár 4 és fél évnyi szabadságvesztés is lehet, ha bebizonyosodik bűnössége.

A vádlott tagadta a bűnösségét

A 40 éves okányi férfi elmondta: a rendőrségen látott felvételeket a tüskékről. Szerinte azokon szembetűnő, hogy a tüskéket nem flexszel, de nem is kombinált fogóval, hanem erővágóval vágták, csípték ki a vashálóból. Flexszel pedig nem is lehet úgy kihegyezni a tüskéket, ahogy azokat kihegyezték, ahhoz szerinte köszörűre van szükség. Hangsúlyozta, több flex, sarokcsiszoló van otthonában, viszont erővágóval nem rendelkezik. A roncsolt vágás nem az ő műfaja, a precíz munka híve, ebben a szakmában dolgozik vagy tizenöt éve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában