csalás

2019.04.16. 09:54

Harminckét embert károsítottak meg a börtönből telefonálgatva

A Szeghalmi Járási Ügyészség 2018 novemberében emelt vádat összesen 32 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége és 1 rendbeli kísérlete miatt egy 29 éves toldi és egy 45 éves debreceni férfi ellen, akik börtönben ülve, telefonon keresztül tévesztettek meg és károsítottak meg 32 sértettet országszerte. A bíróság tárgyalás tartása nélkül előkészítő ülésen hozott marasztaló ítéletet velük szemben.

A vádlottak a vádbeli időszakban, 2017. szeptember 18. és november 26. napja között végrehajtandó szabadságvesztés büntetésüket töltötték a Márianosztrai Fegyház és Börtönben, ahol többnyire azonos zárkában voltak elhelyezve. A vádlottak rendszeres haszonszerzés céljából tetszőlegesen kiválasztott embereket hívtak fel országszerte, a hívott személyeket különböző ürügyekkel tévedésbe ejtették annak érdekében, hogy azok – tudtukon kívül – az elkövetők által megadott hívószámú SIM kártyák egyenlegét töltsék fel, növeljék meg különböző összegekkel.

A vádlottak valamelyik mobiletelefon szolgáltató munkatársának adták ki magukat és így a sértettek bizalmába férkőzve tudták őket téves tájékoztatásokkal becsapni. Volt olyan sértett, akitől az előfizetéses szerződések migránsok miatti ellenőrzése céljából kérték az utasítások végrehajtását, illetőleg olyan is volt, akinek azt állították, hogy az EU-s szabályok megváltozása miatt kell a telefonszámokat újraregisztrálni.

Más sértetteknek a SIM kártya lejárati idejének vagy a szerződésnek a meghosszabbítása, „vonalváltás”, az internet gyorsítása, a telefonszám megtartása, illetőleg a távközlési szolgáltató adategyeztetése miatt kellett a számsornak tűnő telefonszámokat sms-ben jóváhagyniuk. A vádlottak a sértetteknek egyenként 10.000.- és 40.000.-Ft közötti kárt okoztak, és a feltöltések ellenérték nélküli megszerzésével mindösszesen 655 ezer forint vagyoni előnyre tettek szert.

A Szeghalmi Járásbíróság tárgyalás tartása nélkül, előkészítő ülésen hozott ítéletet a tettüket beismerő vádlottakkal szemben: az I.r. vádlottat 28 rendbeli csalás vétségében, míg a II.r. vádlottat 4 rendbeli csalás vétségében és 1 rendbeli kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért az I.r. vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre és a közügyek gyakorlásától 2 évi eltiltásra, míg a II.r. vádlottat 60 nap elzárásra ítélte és a vádlottaknak az okozott kárt is meg kell téríteniük. A II.r. vádlott vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában