bírósági tárgyalás

2019.02.21. 21:30

Javítóban maradnak az orosházi fiúk, akik megkéselték a győri hajléktalant

Áradozó jellemzést írt a javítóintézet arról a két orosházi származású fiúról, akik megverték és megkéselték az 53 éves győri hajléktalant 2017 őszén – írja a kisalfold.hu. Ez a dicsérő jellemzés győzte meg csütörtökön a bíróságot arról, hogy a javítóintézet a megfelelő szankció. T. Pétert, a megvert férfit is ki akarták hallgatni, azonban betegsége miatt nem volt meghallgatható.

A kisalfold.hu tudósítása szerint ősszel ott tartott az ügy, hogy Béla és Tamás bűnperének folytatásához felkutatják az 53 éves hajléktalant, de a kórház onkológiai osztálya azt jelezte vissza a törvényszéknek, hogy T. Péter már nincs meghallgatható állapotban.

Vallomását felolvasták, tudják: szegényre 8 napon belül kétszer támadt rá álmában a 15 éves Béla és a 16 éves Tamás. „Azt éreztem, mintha az egy héttel azelőtti eset ismétlődne meg. Biztos vagyok abban, hogy ugyanaz a két férfi volt. Ugyanazt kiabálták: pakolj ki, pakolj ki!”

A hajléktalan férfi évek óta a Kodály Zoltán úti diszkont mellett élt. Aludt, 2017 szeptember 28-án, amikor belerúgtak, s leesett a padról. Ütések és rúgások érték, letépték a kabátját, elvették a holmiját, vele azt a keveset, 600 forintot, iratokat. Október 7-én éjjel megint ittas és bódult állapotban voltak és megpillantották alvó áldozatukat.

Újra akarták élni a percet, s ezúttal a nincstelen embertől egy hete elvett tulajdon kése is megvillant Béla kezében. Szó nélkül vágta, sebezte a férfi karját, mellkasa felé is szúrt. Kifosztották, még asztma elleni gyógyszerei is a kabátban voltak.

Telt az idő, a javítóban, szabályok között gyorsan változtak az orosházi származású fiatalok, maguk sem értik, miért csinálták az egészet. Megbánásuk láthatóan őszinte. A szinte még gyerek, 16 éves Béla felzokogva nyögte ki az utolsó szó jogán: „szeretnék vele (a sértettel) találkozni és valahogy jóvá tenni, amit tettem.„ Ugyanígy beszélt egy évvel idősebb társa is.

A két fiú egyformán 4 év javítóintézetet kapott, s a törvény szerint ennek fele része után kiengedhetik őket pártfogói felügyelet mellett, ha úgy viselkednek, mint eddig. S mivel előzetesben voltak 2017 októberétől, idén októberében ki is jöhetnek az aszódi intézetből.

Tudomásul vették, sőt megköszönték – nem csoda, mert ha kevésbé pozitív jellemzést kapnak, akkor a fiatalabb vádlottnál 7 és fél, az idősebbnél 15 év börtön lenne a plafon – jegyezte meg dr. Judi István bíró. Tettük pedig azért számít emberölési kísérletnek, mert nagyfokú nemtörődömséggel hagyták sorsára a vérző férfit, elmentek szórakozni, s ha más nem hívott volna mentőt, a sértett meghal.

Viszont perdöntő volt, hogy már maga az ügyész is – aki eredeti vádiratában még börtönt kért – a javítóintézetet javasolta.

Dr. Mészáros Zsolt ügyész úgy fogalmazott: harmincéves pályafutása során nem látott ilyen ékes példát arra, hogy a nevelőintézeti hatás mennyire pozitív eredménnyel járhat. A nevelők írásbeli jellemzése győzte meg a törvényszéket is, mindkét fiút igen tisztelettudónak, szabálykövetőnek írták le. Béla a társaság közepe lett, Tamás a perifériáról indult, de ázsiója nőtt a sport- és kulturális események elért eredményekkel, s példaképpé vált. Egyikük csoportfelelős, a másikuk csoportbizalmi.

Dr. Horváth Csaba ügyvéd szavait idézve: amit tettek, annak értelmét nem látni, az ok a deviáns és pozitív minták nélküli háttérben keresendő. ”Talán egyszer ők is apák lesznek és tudni fogják: azt a három kérdést minden nap fel kell tenni a gyermeknek: „mi történt ma?”, „hogy vagy?” és „mi lesz veled holnap?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában