vádemelés, videóval

2018.12.07. 09:05

Százmilliót csalt ki a bűnbanda

A Szeghalmi Járási Ügyészség összesen 30 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy bűnbanda tagjai – nyolc férfi és egy nő – ellen, akik alig másfél év alatt 105 M Ft-ot csaltak ki gazdasági társaságoktól és vállalkozóktól.

A 2016. februártól 2017. június végéig terjedő időszakban az I.r., a II.r., a III.r. és a IV.r. vádlottak rendszeresen közreműködtek olyan bűncselekmények elkövetésében, amelyeknél az elkövetők jogtalan haszonszerzés céljából vették fel a kapcsolatot különböző, gazdasági tevékenységet folytató cégekkel és vállalkozókkal, és egy ismert, az adott cég profiljához kapcsolódó gazdasági társaság nevében nagy mennyiségben kedvezményes áron kínáltak termékeket eladásra, például acéllemezeket, műtrágyát és műanyag húsos ládákat.

A vételár előre utalását követően azonban az elkövetők nem küldték el a megrendelt termékeket a megrendelőknek, mivel azokkal a valóságban nem is rendelkeztek. A másik elkövetési módszer pedig az volt, hogy az elkövetők hamis e-mail üzenetet küldtek a vállalkozások részére valós üzleti partnerük nevében, miszerint a cég bankszámlaszáma megváltozott, és a gazdasági kapcsolatból eredő pénzfizetést erre az új, hamis számlára kérték átutalni.

A megrendelések vételára, illetőleg a hamis e-mail üzenetekkel kicsalt összegek a vádlottak irányítása alatt álló személyek számlájára került, akiket munkavállalás címén számlanyitásra vettek rá, majd anyagi részesedés fejében a folyószámlához tartozó netbankos elérhetőség ismeretében a pénzfelvételeknél irányították őket, s így a bűncselekményekből származó haszon realizálódhatott. Az ő tevékenységüket rendszeres haszonszerzés fejében segítette és a bűncselekményből származó előny biztosításában működött közre az V.r., a VI.r., a VII.r., a VIII.r., valamint a IX.r. vádlottak. A vádlottak a sértetteknek egyenként is több millió forintos kárt okoztak, de az általuk kicsalt pénz mindösszesen közel 105 M Ft volt.

A Szeghalmi Járási Ügyészség vádiratában hat vádlottal szemben börtönben végrehajtandó, egy vádlottal szemben fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, további két vádlott esetében pedig próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Az eljárás a Szeghalmi Járásbíróság előtt folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában