Terror a családban

2018.06.06. 19:50

Hasba szúrta egy késsel ikertestvérét a füzesgyarmati férfi

Valóságos terror uralkodhatott tavaly egy füzesgyarmati, Klapka utcai házban, ahol a gondnokság alatt álló B. ikrek éltek édesanyjukkal. A testvérek között az elmondások szerint rendszeresek voltak a veszekedések, a bántalmazások. Sándor azért is állt szerdán a Gyulai Törvényszék elé, mert egy késsel hasba szúrhatta Józsefet.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint tíz év után költözött vissza a házba az 50 éves B. ikrek édesanyja. Egy heves vita után, amelynek során székek törtek, az alkoholista, személyiségzavaros – de amúgy beszámítható – Sándor alaposan elbánt védekezésre képtelen édesanyjával: ököllel és nadrágszíjjal is verte. A balhéról a tárgyaláson azt állította a vádlott, hogy igen, megcsinálta.

A B. ikrek között is volt konfliktus. Az egyik alkalommal Sándor az ágyán alvó Józsefet egy rádió kábelével verte. Egy másik alkalommal a konyhában vitáztak, földhöz verték a poharakat, aztán a vádlott hasba szúrta egy késsel a vele szemben álló sértettet. A kés 12-13 centiméter mélyre hatolt, és a szakértő szerint csak a véletlenen múlott, hogy nem lett közvetlen életveszélyes sérülés.

Illusztráció: Shutterstock

A tárgyalóteremben repkedtek a trágár szavak. Sándor a rendőrségen tett vallomásában Józsefet élősködőnek és naplopónak, zabáló mocskos állatnak nevezte és egyéb, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette. A vádlott kiemelte, nem tett szúró mozdulatot, nem nyomta bele a kést a sértett hasába, hanem ő dőlt bele a késbe, majd „eljátszotta a hősi halottat”. Egyébként sajnálatát fejezte ki a baleset miatt.

Sándor arról is beszélt, hogy – ahogy fogalmazott – mindent József követett el, mégis most ő a vádlott, ikertestvére pedig a sértett, pedig lehetne fordítva is. Sándor szerint mindennek József az oka, akiről azt állította, hogy korábban terrorban tartotta a családot, és hogy a mostani verések – amik miatt bíróság elé állt – csak visszavágók voltak az addigi sérelmekért.

József nem titkolta, hogy kölcsönösek voltak a veszekedések és a bántalmazások, megesett, hogy rátámadt Sándorra vagy hogy késsel fenyegette. A viták főleg a pénzből adódtak – kevés volt belőle –, hogy ikertestvérének semmi sem volt megfelelő, hogy szerinte nem csinált semmit. De olyan is akadt, hogy az ebéden civakodtak, mert Sándorét is megette József.

József beszélt arról is: megesett, hogy Sándor nadrágszíjjal verte, hogy vasvillával kergette, hogy a kérése ellenére játszott a késsel. A szúrásra nem teljesen emlékezett, csak arra, hogy összetört egy pohár és hogy nyílt a fiók. Kizárta azt a lehetőséget, hogy ő feküdt, hasalt volna bele a késbe, szerinte valóban megkéselte az ikertestvére, igaz, maga a szúrás nem fájt neki.

A testi sértések miatt indult ügyben több tanút is meghallgatott és meghallgat a jövőben a Gyulai Törvényszék, ezért szerdán nem született ítélet, majd hónapok múlva várható.

Agresszív lesz az alkoholtól

A vádiratban szerepel az is, hogy Sándor tavaly úgy meglökte a családsegítő központnál egy szóváltás után a betegsége miatt védekezésre képtelen, bottal, mankóval járó O. I.-t, hogy az hanyatt esett és beverte a betonba a fejét is. Bár a rendőrségen azt mondta a vádlott, hogy a sértettet bakanccsal is meg kellett volna rúgnia, a tárgyaláson bocsánatot kért.

Az 59 éves férfi – aki betegségei miatt nehezen mozog és akinek beszédét alig lehet érteni – megbocsátott. Szerinte félreértés történt, az ideges Sándor rosszat szólt neki, amire ő rosszat szólt vissza, ebből lett a konfliktus. Érdekes: O. I. állítása szerint Sándor később azt mondta neki, hogy leveri rajta ezt az ügyet. A sértett szerint a vádlott bátor és keménykedik, ha iszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában