Befolyással üzérkedés

2018.05.17. 09:48

Álmaffiózó ellen emeltek vádat

Az Orosházi Járási Ügyészség befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vádat egy negyvenéves többszörösen büntetett előéletű budapesti férfi ellen, aki nemlétező kapcsolataira hivatkozással akart több mint 900 millió forintot kicsalni egy büntetőügy gyanúsítottjától.

A történtek előzményéhez tartozik, hogy a férfi törekedett környezetében azt a látszatot kelteni, hogy a politikai élet befolyásos szereplőivel, magas beosztású állami tisztségviselőkkel szoros kapcsolatban áll, és így problémás ügyeket, követeléseket tud elsimítani – olvasható a Békés Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A férfi ennek tetejében hamisan azt állította, hogy orosz-ukrán bűnözőkkel is jó ismeretséget ápol, mivel „Szimjon Mogiljevics-nek”, a hírhedt kelet-európai bűnszervezet vezetőjének a fia.

A vádlott figyelmét felkeltette egy Békés megyei, nagy értékben elkövetett lopás is. Elhatározta, hogy a bűncselekményből eredő vagyonból ő is részesedni akar. Ennek érdekében a nyomozás információit felhasználva 2017. december 20-án felhívta az ügy egyik gyanúsítottját, és az ő és „édesapja” (Szimjon Mogiljevics) cégének okozott 900 millió forintos kár megfizetésére próbálta rávenni. Cserébe felkínálta, hogy egy telefonhívással elintézi a gyanúsított ügyét. A hívott fél a pénz megfizetése elől elzárkózott és feljelentést tett.

Az Orosházi Járási Ügyészség a férfit befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. Az irányadó büntetési tételkeret 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától is, illetőleg pénzbüntetés megfizetésére is kötelezze.

Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik.

Borítókép: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában