tágyalás

2018.02.12. 11:45

Négyen támadtak a kilencvenéves férfira

Életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd elhunyt az az idős férfi, akire négyen támadtak rá gyulai otthonában 2013-ban. A korábbi ítélet ellen fellebbezést terjesztettek elő a vádlottak, ezért kerül az ügy február 13-án a Szegedi Ítélőtábla elé.

Életveszélyt okozó testi sértés, rablás, közokirat-hamisítás bűntettében, lopás vétségében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék N. G. első rendű vádlottat, és ezért őt a bíróság 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, B. S. rablás bűntettéért és lopás vétségéért 11 év fegyházbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást, míg a III. rendű vádlott Zs. J. ugyanezen bűncselekményekért szintén 11 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. R. Cs. IV. rendű vádlottat felbujtóként elkövetett rablás bűntettérét 3 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a törvényszék.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az ügy részleteiről

Az I. fokú ítélet szerint a IV. rendű vádlott 2013 februárjában ételfutárként dolgozott egy gyulai étteremben. 2010 óta heti őt-hat alkalommal ő szállította ki az ebédet az akkor már 90 éves D. G. sértett lakásához, ezért jól ismerte az idős férfi életkörülményeit. Tudta, hogy nagyon rosszul lát, az egyik fülére süket, és szinte mindig egyedül tartózkodik a lakásban, kutyát nem tart, vendégeket sem nagyon fogad.

A IV. rendű vádlott baráti viszonyban volt az I. rendű vádlottal, akiről tudta, hogy pénzszűkében van, jelentős tartozásai gyűltek össze, ezért azt javasolta: törjön be a sértetthez. Azt is elmondta, hogy a férfi házban 600-800 ezer forint készpénzt tart, amit könnyen el lehet hozni.

Az I. rendű vádlott a hallottakról beszámolt barátainak, a II. és a III. rendű vádlottaknak, majd elhatározták, hogy megszerzik a pénzt.

A három vádlott 2013. február 27-én este 10 óra körül találkozott Gyulán, majd gyalog mentek a házhoz. Az I. rendű vádlott egy lőfegyvernek nem minősülő légpisztolyt és ahhoz hét lövedéket vitt magával. Az ablakon keresztül jutottak be a házába, és ekkor már megtudták, hogy a sértett otthon tartózkodik. Az I. és a II. rendű vádlott megkezdte a kutatást a konyhában, míg a III. rendű vádlott a ház bejárati ajtajánál a folyosón állt és figyelt.

A sértett, aki konyhából nyíló szobában aludt, felébredt a zajra, kilépett a konyhába, ezzel megijesztve a vádlottakat. A II. és a III. rendű vádlott kiszaladt a házból, míg az I. rendű a konyhaasztal mögött elbujt. Amikor a sértett a bejárati ajtót visszacsukta és bezárta, az I. rendű vádlott rátámadt, ököllel az idős férfi fejére csapott, aki a földre esett, és onnan nem tudott felkelni.

Többször is megrúgták az idős férfit

Az I. rendű vádlott hívására ekkor a két másik vádlott visszatért a házba, és közösen folytatták a kutatást. Miközben néhány ezer forintot találtak, a földön fekvő sértett beszélni próbált, ezért a III. rendű vádlott többször belerúgott. Mivel a kutatást nem hozta meg a várt eredményt, az I. rendű vádlott azért, hogy a sértett a pénz rejtekhelyét elárulja, a földön fekvő idős férfihoz lépett, többször fejen ütötte, fojtogatta, miközben folyamatosan azt kérdezgette, hol a pénz? Erre nem kapott választ, ezért a vádlottak tovább kutattak, de semmi érdemlegeset nem találtak, holott a házban ekkor több mint 3,5 millió forint készpénz, 4 millió forint értékű takarékbetétkönyv volt elrejtve a kamrában, míg az egyik szobai szekrényben 123 ezer forint készpénzt tárolt a ház gazdája.

A bántalmazás következtében a sértett – egyebek mellett – életveszélyes sérüléseket is szenvedett el, nála tartós, súlyos egészségromlás alakult ki, ami halálig fennmaradt. A sértett 2013. május 28-án egy szociális intézményben hunyt el, miután ott leesett az ágyáról.  A sértett által a bántalmazás során elszenvedett sérülések és a halál bekövetkezte között közvetlen ok-okozati összefüggés nem állapítható meg, ugyanakkor a tartós egészségromlás elősegítő tényezője volt a későbbi leesésnek, amely következtében koponyaűri vérzés alakult ki, és amely végül a sértett halálához vezetett – állapították meg a szakértők.

Az említett bűncselekmény mellett a korábban már büntetett I., a II. és a III. rendű vádlottak 2013 januárjában és februárjában kisebb értékű vastárgyakat, vashulladékot loptak el különböző gyulai ingatlanokról, amiket értékesítettek és így néhány tízezer forint haszonra tettek szert. E lopásokban az I. rendű vádlott egyszer, míg a II. és III. rendű vádlott három esetben vett részt.

Korábban ebben a cikkünkben számoltunk be az ügy részleteiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában